Într-o lungă listă de foști oameni de afaceri și fosști demnitari condamnați și fugiți din țară, ce conține nu mai puțin de 12 nume, se numără și cel al fostei șefe de la DIICOT, Alinca Bica. Conform datelor, aceasta se află și la această oră în Italia, în orașul Bari, iar fostul procuror a avut noroc, având în vedere ”minunile” pe care le-a făcut un avocat din Italia pentru Alina Bica. Citește mai departe și află ce se întâmplă acum cu fosta șefă DIICOT.
De origine din Făgăraș, Alina Bica de 49 de ani, avea să intre în atenția mass-media, după ce îi apărea numele într-un prim dosar de abuz în serviciu în 2014. La acel moment ocupa funcția de șef al DIICOT, iar procurorii DNA dispuneau măsura arestării sale preventive. Acuzațiile din acest dosar aveau legătură cu o retrocedare abuzivă a 13 hectare de teren în 2011, la acel moment activând ca secretar de stat la Ministerul Justiției.
Ca urmare a acestui dosar, CSM dispunea suspendarea acesteia din funcția de procuror și încetarea activității din postura de șef al DIICOT, ulterior, la 2 ani de la momentul arestării, Alina Bica era condamnată la Curtea de Casație și Justiție la 4 ani de închisoare, dar cu o zi înainte de sentința CCJ, fosta șefă DIICOT fugea din țară, având ca destinație Costa Rica.
Vezi și: Ce le-a spus fosta șefă DIICOT italienilor, după ce a fost prinsă. Ofițerii s-au uitat mirați la ea
După emiterea mandatului internaționale pe numele ei, autoritățile din Costa Rica dispuneau arestul preventiv și autoritățile de la București cereau extrădarea acesteia, dar exact pe 25 decembrie 2018 Alina Bica era eliberată, autoritățile de aici lăsând-o în libertate.
Vezi și: Cum a reacționat Elena Udrea după ce fosta șefă DIICOT a fost arestată. Cele două sunt bune prietene
După această perioadă, Alina Bica fugea în italia, unde avea să fie prinsă pe 10 iulie 2020, iar la 5 luni de la acest moment, magistrații italieni din orașul Bari respingeau cererea României de extrădare.
De altfel, conform unor documente recente, conform Newsweek, în toată această perioadă au ieșit la iveală ”minunile” pe care le-a făcut un avocat din Italia pentru Alina Bica. Este momentul în care apare în prim-plan avocatul italian Cristian Di Giusto, care avea să devină în toată această perioadă reprezentantul legal în fața justiției a fostei șefe DIICOT.
Vezi și: Alina Bica a fost prinsă în Italia. Ce se întâmplă acum cu fosta șefă DIICOT
În afară de prima decizie pozitivă, din 2020, privind extrădarea, același avocat, mai spun documentele, avocatul ar fi reușit în 2023 să convingă magistrații de la Tribunalul de Supraveghere din Bari să-i comute pedeapsa primită în România la una mult mai blândă, Alina Bica având decizie de arest la domicilu, dar cu posibiliatea de a părăsi casa în care locuiește, într-un interval de timp bine determinat, dar și cu drept de muncă.
Vezi și: Alina Bica, 4 ani de închisoare cu executare. Unde se află acum fosta șefă DIICOT
Toate capetele de acuzare din dosarul foste șefe DIICOT sunt astăzi diminuate ca și pedeapsă, și asta datorită avocatului menționat anterior, dar cea mai importantă victorie a fost anularea cererii de extrădare în cazul Alinei Bica.