Și-a dedicat viața ajutorării oamenilor nevoiași bolnavi. După moartea ei, mii de voci au cerut ca Maica Tereza să fie recunoscută de biserică, oficial, ca sfânt. Din mormânt, minunile Maicii Tereza au început să apară. Papa Francisc a fost uluit de puterile sale vindecătoare.
A fost considerată o sfântă printre oameni, încă din timpul vieții. Maica Tereza și-a petrecut zilele în India, dedicată ajutorării oamenilor nevoiași și bolnavi din Calcutta. După moartea ei, adepții săi au cerut ca maica Tereza să fie recunoscută, oficial, de Biserica Catolică drept sfântă. Doar că procesul de canonizare este lung și deloc simplu. Pentru ca acest lucru să fie posibil, ea trebuia să fie „responsabilă” de înfăptuirea a două minuni, din mormânt.
În scurt timp, presupuse „minuni” înfăptuite de Maica Tereza, după moarte, au început să apară. Însă există un set clar de criterii ce trebuie îndeplinite pentru ca o vindecare să fie catalogată miraculoasă. Fiecare caz în parte a fost analizat de o comisie din care făceau parte medici și reprezentanți ai Bisericii Catolice. Dacă aceștia nu puteau găsi nicio explicație științifică pentru evenimentele descrise, abia atunci se putea vorbi despre o minune. În final, ultimul cuvânt îl are, întotdeauna, Papa.
Una dintre vindecările pe care reprezentanții Bisericii Catolice au refuzat să le recunoască drept miracole, a fost cea a unei femei din Franța. Acesta a povestit cum, după ce a atins un medalion ce aparținuse Maicii Tereza, coastele rupte în urma unui accident de mașină i s-au sudat la loc. Comisia a punctat că vindecarea nu s-a produs suficient de repede pentru a putea fi un miracol.
O tânără din Palestina a susținut că s-a vindecat de cancer osos, după ce Maica Tereza i-a apărut într-un vis. Nici de data asta, oficialii nu au fost convinși. Potrivit acestora, în acest caz, miracolul poate fi confirmat abia după câțiva ani. O recuperare miraculoasă ar însemna ca boala să nu revină niciodată.
În 1998, Monica Besra, o femeie săracă din India, a ajuns într-un centru special de îngrijire. Starea ei era cât se poate de gravă. Avea febră, dureri de cap, stări de greață, vărsa și avea abdomenul mărit. De mai bine de un an, urma un tratament pentru meningită tuberculoasă. Pentru că nu avea bani, nu și-a putut lua niciodată medicamentele cu regularitate, așa cum îi fuseseră prescrise. După ce au examinat-o, medicii au descoperit că avea o tumoră uriașă în abdomen. Operația era singura ei șansă la viață.
Cu o zi înainte de intervenția chirurgicală, femeia se ruga în capela spitalului. În timpul rugăciunii, a observat o lumină ieșind dintr-o fotografie a Maicii Tereza. Văzând ce se întamplase, o măicuță i-a pus pe abdomen un medalion ce aparținuse Maicii, în timp ce a cerut ajutor Maicii Tereza.
A doua zi, Monica a fost dusă să i se facă o nouă ecografie, înainte de operație. Medicii au rămas muți când au văzut că tumora din abdomen dispăruse complet. Cazul ei a fost analizat cu atenție de comisia de la Vatican, care a ajuns la concluzia că nu există nicio explicație științifică pentru vindecarea ei. Prin urmare, aceasta a devenit, oficial, prima minune a Maicii Tereza, recunoscută de Biserica Catolică în 2002.
În 2008, Marcilio Haddad Andrino era la un pas de moarte. O infecție la creier i se răspândise în întreg corpul. Brazilianul era în comă. La nuntă, el și mireasa sa au primit de la un preot o relicvă de-a Maicii Tereza. Disperată, Fernanda, soția lui, a luat obiectul și l-a lipip de capul bărbatului în timp ce s-a rugat Maicii pentru a-i salva soțul. Câteva ore mai târziu, medicii se pregăteau să intre cu Marcilio în sala de operație. În timp ce era pregătit pentru intervenție, bărbatul s-a trezit și a început să întrebe, speriat, unde este și ce i se întâmplase.
Analizele medicale i-au fost repetate, de urgență, iar rezultatele au fost…miraculoase! Infecția dispăruse complet. Mai mult, câțiva ani ai târziu, cei doi au devenit părinți, în ciuda faptului că Marcilio fusese anunțat că era infertil. Minunea a fost recunosută, oficial, de Papa Francisc, în decembrie 2015.
După recunoașterea primului miracol, Maica Tereza a fost beatificată, în anul 2003. Sfânta Tereza din Calcutta a fost canonizată pe 4 septembrie 2016.