Calendarul ortodox ne arată că pe data de 27 septembrie pomenim un mare sfânt. Aceasta este o zi deosebită pentru creștini, mai cu seamă că în calendar e trecută sub semnul crucii negre.
Duminică, 27 septembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Antim Ivireanul. Acesta s-a născut în anul 1650 și a fost de neam georgian, cunoscut și ca ivirean sau caucazian. După ce a ieșit din robia turcă, Antim a învățat caligrafia, pictura, sculptura și limbi străine precum greaca, turca și araba. A ajuns conducătorul tipografiei din București în anul 1691, ajuns în Capitală la îndemnul lui Constantin Brâncoveau în 1690. La 1696 este numit egumen al Mănăstirii Snagov, iar ulterior va pune bazele unei noi tipografii. În anul 1705 va deține titulatura de episcop al Râmnicului, iar în 1708 devine mitropolit al Țării Românești. Printre învățăturile lăsate în rândul poporului, a tipărit 30 de cărți în limba greacă, 22 în română, una în slovană, 6 slavo-române, 2 greco-arate, una greco-română și una greco-slavo-română.
Total: 63 de cărți tipărite la București, Snagov, Râmnic și Târgoviște. Din păcate, pentru învățăturile sale a fost „răsplătit” cu acuzații grave cum că ar avea legături cu austriecii și că ar fi uneltit împotriva lui Nicolae Mavrocordat și a turcilor. Nu a trecut mult timp până să fie arestat și dus de turci spre locul exilului unde a fost mai apoi ucis. Ttrupul lui a ajuns în râul Tungia. Propunerea canonizării lui Antim Ivireanul a fost făcută în ședințele Sfântului Sinod între 23-25 mai 1916, din vremea patriarhului ecomenic Athenagoras.