Ministrul Sănătății ne scapă de șpaga din spitale: soluția creativă a lui Costache

Problema șpăgii la doctor și asistente medicale este o relicvă comunistă de care nu pare că ne vom distanța vreodată, dar Ministrul Sănătății este optimist.

În ultimii ani, salariile medicilor, rezidenților și asistentelor medicale au crescut semnificativ. Dacă acum cinci ani i-ai fi strecurat un plic unui doctor pentru că îi știai situația financiară precară, acel argument nu mai există în 2019. Singurul lucru care mai există este șpaga în numerar, un gest reflex pe care nu-l mai întâlnești aproape în nicio altă țară.

Într-o intervenție la B1 TV, ministrul Sănătății a vorbit despre șpaga din spitalele românești și de faptul că întrevede niște artificii pentru a o remedia, chiar dacă nu există o soluție ”magică”. Problema românilor cu plățile informale la adresa organelor medicale a fost definită de Victor Costache ca fiind ”zodia șpăgii”.

spaga-doctor

„Nu cred că există o soluţie magică, dar trebuie să ieşim din zodia şpăgii. Sunt spitale din România în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu îmi place să dăm vina pe pacienţi, ştiţi bine că unul dintre clişeele şpăgii este că nu-i poţi opri pe pacienţi să dea plicuri. Fals! Există multe spitale din România unde acest fenomen a fost eradicat. De aceea nu cred că trebuie să trecem nici în extrema cealaltă. (…) Soluţiile implementate în spitale de care spuneam, aşteptăm un punct de vedere al juriştilor, dacă se poate implementa în contractele care se semnează, că astfel de practici duc la încetarea contractului de muncă.

Ar trebui lucrat împreună cu Colegiul Medicilor pentru a da şi sancţiuni la nivelul Colegiului Medicilor. Este într-adevăr un fenomen reprobabil, care nu se întâlneşte în UE, dar nu trebuie transferată această vină în seama pacientului. Pot să vă asigur că toleranţa este zero. O campanie exclusiv dirijată de Ministerul Sănătăţii este sortită eşecului, ar trebui să clonăm de vreo 10 ori Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a-l trimite”, a mai declarat Victor Costache.

Ministrul se gândește să dea afară din sistemul medical câteva persoane care primesc șpagă pentru a-i transforma într-un exemplu terifiant mediatizat intens. În același timp, a insistat pe faptul că fenomenul s-a diminuat semnificativ în ultimii ani. „Probabil câteva exemple cu încetarea contractului de muncă ar fi foarte bune, care ar fi aduse atenţiei opiniei publice. Nu există o singură măsură care să funcţioneze, dar este un fenomen care s-a mai diminuat odată cu creşterea salariilor corpului medical şi ale asistentelor medicale, chiar a dispărut această senzaţie de empatie din partea populaţiei care exista în trecut, faptul că medicii aveau într-adevăr salarii mici şi asistentele medicale. Era un stimulent în acest sens. În momentul de faţă, opinia publică este conştientă că aceste lipsuri au dispărut şi este doar un fenomen care trebuie combătut”, a concluzionat ministrul Victor Costache.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI