În cursul zilei de luni, Bogdan Aurescu a vorbit despre sprijinul de care beneficiază Republica Moldova în această perioadă. Prezent la Paris, ministrul român al Afacerilor Externe a coprezidat Platforma de Sprijin pentru țara vecină, menționând că țara afectată de război are mai mulți prieteni decât a avut vreodată.
Bogdan Aurescu a coprezidat, luni, la Paris, cea de-a treia Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, un instrument instrumente de sprijin creat la iniţiativa miniştrilor de externe ai României, Germaniei şi Franţei, cu scopul susținerii financiare a Republicii Moldova din partea comunității internaționale. Pe lângă susținerea bănească, prin acest instrument s-a urmărit, de asemenea, sprijinirea reformelor reformele pentru aderarea la UE, potrivit Agerpres.
Din fericire, concluziile sunt cele mai bune pentru țara vecină, care se pare că beneficiază de cei mai mulți prieteni pe care i-a avut vreodată, atât pe plan european, cât și internațional. Concluzia lui Bogdan Aurescu și a omologilor săi francez și german a fost aceea că angajamentul comunității internaționale față de Republica Moldova este extrem de mare, având în vedere vulnerabilitatea țării din toate punctele de vedere.
„Platforma noastră demonstrează că Republica Moldova are mai mulţi prieteni decât a avut vreodată. Nu doar în Uniunea Europeană, ci în lumea întreagă, care sunt dispuşi să ajute Chişinăul.
Aceasta demonstrează angajamentul comunităţii internaţionale de a ajuta Republica Moldova să facă faţă unor provocări nemaiîntâlnite”, a afirmat Aurescu, într-o conferinţă de presă comună cu miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Republica Moldova, menționează sursa citată anterior.
Ministrul Aurescu a ținut să precizeze tensiunile traversate de Chişinău, fiind supus constant unor presiuni menite să schimbe cursul Republicii Moldova de la traseul său pro-european.
Din păcate, în urma războiului izbucnit în Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de dezavantaje, vulnerabilitatea sa în fața ocupației ruse atingând cote maxime. Din păcate, Chișinăul nu are pregătirea și capacitatea necesare entru a face față unuei posibile invazii rusești, motiv pentru care întreaga lume și-a îndreptat atenția către sprijinul său.
„Ţara s-a confruntat cu provocări de natură economică, umanitară şi de securitate de o amploare fără precedent, iar, în aceste momente critice, cetăţenii şi autorităţile au dovedit o solidaritate impresionantă cu Ucraina şi refugiaţii ucraineni.
Republica Moldova este candidată la aderarea la UE, un obiectiv pe care România l-a susţinut puternic de-a lungul ultimilor ani. Cu susţinerea activă a preşedintelui Maia Sandu şi a Parlamentului, Guvernul de la Chişinău dă dovadă de un leadership remarcabil în implementarea unei agende ambiţioase, sustenabile, democratice, pro-europene şi reformatoare”, a mai transmis şeful diplomaţiei române.
Odată cu izbucnirea războiului și apariția tensiunilor, Republica Moldova a fost puternic afectată din punct d evedere energetic, astfel că mulți oameni sunt obligați să suporte frigul și condițiile mizere impuse de lipsa condițiilor și a resurselor.