16 nov. 2022 | 17:02

Moldova renunță la statutul de neutralitate militară prevăzut în Constituție? Consilierul pe securitate: „Nu înseamnă că nu trebuie să ne apărăm”

ULTIMA ORĂ
Moldova renunță la statutul de neutralitate militară prevăzut în Constituție? Consilierul pe securitate: „Nu înseamnă că nu trebuie să ne apărăm”

Consilierul pentru securitate al președintelui moldovean Maia Sandu, Dorin Recean, a făcut declarații în cadrul unei conferințe pe teme de securitate la Ministerul Apărării din Republica Moldova. El a spus că autoritățile de la Chișinău ar trebui să investească mai mult în apărare, în contextul în care Moldova are un statut de neutralitate înscris în Constituție.

Moldova ar trebui să investească mai mult în apărare

„Trebuie să înțelegem că această neutralitate din Constituția noastră nu înseamnă neapărat că trebuie să fim lipsiți de apărare. Dimpotrivă, ar trebui să ne angajăm și să investim mai mult pentru a ne apăra și a face parte dintr-o infrastructură de apărare mai mare”, a spus el.

 Moldova este neutră din punct de vedere militar, după modificările din Constituție făcute în 1994. Partidele politice proruse spun că Moldova ar trebui să rămână cu acest statut, de frica unui eventual răspuns militar din partea Rusiei în cazul unei aderări la NATO.

În urma modificării Constituției, sectorul de apărare a rămas subfinanțat aproximativ 30 de ani. Armata a primit doar 0,4% din PIB, iar acești bani au fost alocați pentru plata salariilor și condiții minime de funcționare a sectorului de apărare.

Declarațiile făcute de Recean, conform cărora Moldova ar trebui să investească mai mult în apărare, vine după ce luna trecută trei rachete rusești au survolat Moldova în timp ce atacau Ucraina.

Atacurile Rusiei afectează țara vecină

Acesta nu este singurul incident. Ieri, 15 noiembrie, Republica Moldova a suferit de întreruperi temporare de energie după bombardamentele Rusiei cu aproximativ 100 de rachete. Barajul de rachete au venit pentru a ataca infrastructura energetică critică din Ucraina. 

„Aceste transformări pe care le vedem acum ne încurajează și să atragem sprijinul societății. Avem nevoie de sprijinul societății pentru aceste noi cerințe.

Trebuie să apreciem eforturile ample pe care le-au depus toate țările pentru a ajuta Ucraina să lupte pentru ea și pentru noi. Nu numai pentru Moldova, ci întreaga regiune și întreaga lume”, a adăugat Recean.

La același eveniment, ambasadorul SUA în Moldova a spus că loviturile Rusiei asupra Ucrainei sunt un exemplu de „țintire brutală și inumană” de către Moscova a orașelor ucrainene și infrastructurii civile.

„Am văzut ieri că efectul s-ar putea simți și pe această parte a graniței. Am văzut pene de curent în toată țara. Cu toate acestea, datorită experților moldoveni din regiune, serviciile de energie electrică au fost restabilite rapid”, a spus diplomatul american.