Ministrul Muncii a făcut un anunț important pentru toți pensionarii. Marius Budăi a explicat ce se va întâmpla cu pensiile din ianuarie 2023. După ce președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, preciza că pensiile se vor majora, de la 1 ianuarie 2023, cu cel puțin rata inflației, Marius Budăi a explicat totul.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat ce se va întâmpla cu pensiile din luna ianuarie a anului 2023. După ce Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat că pensiile vor fi majorate la data de 1 ianuarie, cu cel puțin rata inflației, Marius Budăi, ministrul Muncii a explicat ce se va întâmpla cu pensiile, de fapt, de la 1 ianuarie.
„Avem o lege. Avem o lege în vigoare. (…) Cel puţin cu indicele de inflație, categoric că vor fi modificate”, spunea Marcel Ciolacu, atunci când a fost întrebat dacă vor fi majorate pensiile.
Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 ianuarie 2023, ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat:
„Domnul preşedinte a făcut o declaraţie în conformitate cu legea care a spus că dacă prevede o creştere anume de la 1 ianuarie sau o creştere pe anual cu rata inflației şi 50% din creșterea salariului brut se va respecta.
Asta nu exclude o creştere anul acesta şi nu exclude o analiză a actualului guvern pe tot ce înseamnă măsuri şi pachete sociale pe anul acesta.
(…) Suntem extrem atenți la evoluția cifrelor şi vom lua măsurile necesare pentru a proteja puterea de cumpărare a categoriilor vulnerabile unde se încadrează şi pensionarii”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la Sinteza Zilei de la Antena 3.
Recent, Marius Budăi a declarat că va propune eliminarea procentului din PNRR pentru pensii, pe motiv că „în nicio lege a pensiilor din UE” nu scrie că trebuie să fie încadrarea până la un anumit procent. Reforma din PNRR presupune că nivelul pensiilor nu poate depăși procentul de 9,4% din PIB. Potrivit ministrul Muncii, media europeană în ce privește ponderea pensiilor în PIB este între 12,5% și 13%.
„Aş merge pe rezolvarea inechităţilor, în principal. Noi, în Legea 127, când am promovat-o în Parlament, am avut un procent de 11,7%, conştienţi fiind că puterea economică a României nu ne poate duce chiar la media UE, dar trebuie să tindem şi noi acolo. Eu aş elimina total procentul.
Nu scrie nicăieri, în nicio lege a pensiilor din UE, şi chiar m-am interesat, nu scrie că ne încadrăm în atât. Nu scrie. Eu voi propune eliminarea procentului. Reprezentanţii Comisiei Europene au fost de acord, şi mai ales Banca Mondială a fost de acord şi a spus Comisiei Europene că fiecare stat membru ar trebui să aibă independenţa de a-şi decide politicile sociale şi economice.
Bineînţeles, respectând reglementările Tratatului pentru că suntem un stat membru al Uniunii Europene şi suntem un susţinător al proiectului european. Sunt proeuropean convins şi de aceea spun că prin preocupările sale un stat trebuie să aibă independenţa în a-şi decide politicile”, a spus Marius Budăi.
Marius Budăi a subliniat necesitatea renegocierii mai largi a PNRR.
„Nu înţeleg de ce în PNRR nu avem niciun euro pentru managementul apei în România, pentru irigaţii. Trebuie să discutăm acest aspect. Nu înţeleg de ce în PNRR trebuie să fim condamnaţi la sărăcie.
Şi acest aspect trebuie să fie discutat şi cu siguranţă va fi discutat. Vă spun sincer: nu m-am temut nici când un anumit premier mi-a cerut demisia. Nu mă voi teme nici de acum încolo şi nu voi renunţa”, a mai susţinut ministrul Muncii.