17 mai 2022 | 13:51

Ministrul Educației anunță schimbări majore. Ce se întâmplă cu examenele și ce dispare definitiv. Ultimă oră

News
Ministrul Educației anunță schimbări majore. Ce se întâmplă cu examenele și ce dispare definitiv. Ultimă oră
Reforma de digitalizare din România se bazează pe banii din PNRR

Febra digitalizării a cuprins aproape toate instituțiile statului. Cu banii promiși pentru reformele de digitalizare, prin PNRR, inclusiv Sorin Cîmpeanu anunță schimbări în sistemul educațional românesc. Un început timid era încă de pe vremea guvernării liberale, dar rezultatele au fost extrem de slabe. Recent, însă, ministrul Educației a anunțat care vor fi modificările pe care acesta le dorește în întreg sistemul românesc de predare la clase.

Reforma de digitalizare din România se bazează pe banii din PNRR

În septembrie anul trecut, Florin Cîțu și Ursula von der Leyen semnau acordul privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Odată asumate toate punctele din acest program, Comisia Europeană a aprobat și sumele acordate României, eșalonat.

Este vorba de 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi. Din aceeași sumă, alte 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Această finanțare va sprijini punerea în aplicare a investițiilor cruciale și a măsurilor de reformă prezentate în PNRR. De altfel, joacă un rol esențial pentru a permite României să iasă din pandemia COVID-19, se arată într-un comunicat al executivului european din 27 septembrie 2021.

În cadrul PNRR cele mai importante puncte sunt cele legate de reforma de digitalizare a întregului aparat de stat. Sumele alocate prin program sunt de aproximativ 2 miliarde de euro. Și vorbim aici de la colectarea datelor și până la centralizarea tuturor serviciilor oferite de stat, prin agențiile și departamentele sale, către populație.

În cadrul acestui capitol al digitalizării, este inclus și sistemul educațional românesc, manageriat de către Ministerul Eudcației. Planul pe acest palier are deja sumele alocate în PNRR, fiind vorba de aproximativ 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi folosiți de ministerul condus de Sorin Cîmpeanu pentru reformă și digitalizare pe toate palierele educaționale.

„Este necesar ca Ministerul Educației să-și dezvolte propriile platforme informatice”

Decis să ducă tot proiectul de reformare până la capăt, de altfel asumat în PNRR, Sorin Cîmpeanu declară că este imperativ necesar ca ministerul să dezvolte propriile platforme informatice.

Asta, pe scurt, înseamnă renunțarea la modelelor clasice de predare în clase, și trecerea la sisteme digitale interconectate cu platformele viitoare construite de minister.

„Este necesar ca Ministerul Educației să-și dezvolte propriile platforme informatice. Suntem într-un moment în care trebuie să facem ceva. Trebuie să punem în practică obiectivele din România Educată.

Apelăm la parteneriatul cu mediul privat și va trebui să folosim resursele din PNRR disponibile pentru digitalizare pentru ca Ministerul Educației să-și dezvolte propriile platforme informatice.”, declară Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Educația va evolua mult mai mult către digital”

Un aspect discutat și în trecut, și cu rezultate negative, a fost trecerea sistemului de predare clasic spre unul digitalizat. Ministrul Sorin Cîmpeanu a recunoscut că, în fapt, prin noile reforme asumate, asta se dorește, și anume că „educația va evolua mult mai mult către digital”.

„Vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place, educația va evolua mult mai mult către digital, dar profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți. Profesorii vor avea rolul determinant în școală, pentru că am înțeles că există și această teamă (…).

La nivel de hardware, o reformă majoră va fi înlocuirea tablei. Este un instrument care a produs efecte în educația tuturor, dar este un instrument care nu mai atrage tinerele generații. Toate tablele clasice vor fi înlocuite de table interactive, inteligente, Acesta este un prim pas.”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu propune noul sistem educațional bazat pe competențele digitale ale dascălilor

Așa cum se anunța, inclusiv la nivelul angajaților din administrații, și viitori și actualii dascăli vor fi nevoiți să-și pună la punct abilitățile digitale. Este o cerință imperativă, spune Sorin Cîmpeanu, pentru a se putea folosi noile sisteme digitale, ce vor fi implementate cu ajutorul banilor din PNRR.

„Acei profesori care nu au competențele digitale foarte dezvoltate, nu trebuie să facă nimic în plus. Doar să scrie cu markerul pe tabla interactivă așa cum scriu cu creta pe tabla clasică. Sigur, se poate șterge. Avantajul este că fiecare elev își poate stoca lecția, în timp real, pe laptop, pe telefon. Pe orice dispozitiv, inclusiv elevii care din anumite motive nu pot participa la ore.

Un al doilea pas, având un astfel de instrument în față, tu ca profesor poți să ilustrezi o simplă căutare. Un motor de căutare pentru anumite subiecte. Vor fi prezentate într-o manieră mult mai atractivă elevilor. Este o modalitate de a ține treaz interesul elevilor pentru școală.

Un mod de a transforma profesorul din rolul clasic pe care l-a avut, și a fost foarte bun pentru perioadele respective, într-un facilitator. Poate deveni un mentor și îndrumător printre nenumăratele surse de informare de pe Internet. Vor fi recomandate acele surse care sunt credibile și eficiente în interesul elevilor pentru a putea dobândi competențele pe care le dorim cu toții. Pe banii din PNRR toate sălile de clasă vor avea astfel de table interactive.”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Rămâne de văzut când și cum se vor implementa aceste sisteme digitale și care vor fi costurile ulterioare, cele cu rezolvarea lacunelor la aptitudinile digitale ale profesorilor.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro