Ministrul Educației a făcut anunțul. Ce interdicție apare pentru profesori și elevi. E pentru prima dată când se întâmplă asta

Ministrul Educației a făcut anunțul. Ce interdicție apare pentru profesori și elevi. E pentru prima dată când se întâmplă asta
Sorin Cimpeanu a anuntat o interdictie pentru profesori in noua Lege a Educatiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că în viitoarea lege a Educaţiei va fi prevăzut ca profesorii să nu mai poată face meditaţii cu elevii de la clasele unde predau. Ministrul Educației crede că este de bun simț ca un profesor să nu facă meditaţii cu elevii cărora le predă la şcoală.

În noua Lege a Educației va apărea o interdicție pentru profesori și elevi. Ce nu vor mai avea voie să facă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că în viitoarea Lege a Educației se va interzice ca profesorii să facă meditații cu elevii cărora le predă la școală. În plus, ministrul Educației a spus că va exista comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie.

„Este o chestiune de bun simţ ca un profesor să nu facă mediaţii cu propriii elevi. Pe de altă parte, meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi, nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil, dar trebuie respectate în acelaşi timp şi condiţiile de etică. La nivelul legii vom ridica această interdicţie – al noii legi a educaţiei care va rezulta pentru implementarea proiectului  România educată- şi vom avea o comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu marţi, la TVR.

Cine va face controalele

Sorin Cîmpeanu a precizat că din comisie vor face parte „profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur” şi care au și experienţă în inspecţia şcolară. „După ce vom avea adoptat pachetul legislativ de bază, vom avea şi o metodologie subsecventă cu proceduri”, a adăugat Cîmpeanu.

Conform ministrului Educației, şi până în prezent a existat o prevedere care interzicea meditaţiile cu elevii de la clasă, în Ordinul de ministru 4831 din anul 2018, care însă nu a fost respectată deloc.

De ce au întârziat salariile profesorilor

Pe de altă parte, salariile din sistemul de învățământ au întârziat din cauza unor unor erori informatice, după cum a dezvăluit Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că după ce s-a remediat greșeala, banii au ajuns la beneficiari. Banii ar fi trebuit să ajungă la beneficiari vineri, însă au ajuns luni.

„În urma consultării tuturor inspectoratelor şcolare județene, suntem în măsură să vă informăm că la această oră au fost plătite toate drepturile salariale angajaților din sistemul de educaţie. Ministerul Educaţiei regretă întârzierile înregistrate din cauza unor erori informatice la nivelul unei instituții care se află în structura altui minister și reiterează susţinerea pentru o salarizare motivantă şi, evident, pentru plata la timp a tuturor angajaţilor din învăţământ. Fără resurse financiare nu se poate imagina o educaţie în spiritul calității și echității”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.