12 sept. 2023 | 08:07

Ministrul Apărării anunță noi măsuri de monitorizare și securitate ale spațiului aerian românesc. Decizia luată împreună cu şeful Gărzii Naţionale a statului american Alabama

Știri generale
Ministrul Apărării anunță noi măsuri de monitorizare și securitate ale spațiului aerian românesc. Decizia luată împreună cu şeful Gărzii Naţionale a statului american Alabama
Întânire oficiali români și cei ai SUA

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a dezvăluit astăzi rezultatele discuțiilor avute la întâlnirea din București cu generalul-maior Sheryl E. Gordon, șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama. Principalul subiect pe agendă a fost consolidarea monitorizării și securizării spațiului aerian al României, în contextul recentelor descoperiri de fragmente de dronă pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor Rusiei în războiul din Ucraina.

Ce au discutat oficialii români și cei americani

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat că România are în vedere măsuri pentru consolidarea monitorizării și securizării spațiului aerian al țării, precum și a spațiului aerian al NATO, atât la nivel național, cât și prin cooperarea cu aliații săi.

Această inițiativă are ca prioritate siguranța cetățenilor, mai ales a comunităților din apropierea porturilor civile ucrainene care au fost ținte ale atacurilor violente ale Federației Ruse.

Unul dintre subiectele cheie abordate în discuție a fost întărirea securității la granița cu Ucraina, acolo unde au fost identificate ”fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă”, aceste descoperiri ridicând preocupări serioase cu privire la securitatea zonei de frontieră cu Ucraina.

De asemenea, s-a discutat despre impactul războiului Rusiei asupra securităţii euroatlantice, scoțând la lumină necesitatea cooperării româno-americană în domeniul Apărării, în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA şi Programului de Parteneriat Statal (SPP) cu Garda Naţională a Statului Alabama, lansat în urmă cu trei decenii.

În plus, Ministrul Tîlvăr și generalul-maior Sheryl E. Gordon au analizat implicațiile atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din Ucraina și efectele acestora asupra securității alimentare globale.

România, noi soluții împreună cu SUA pentru apărarea aeriană

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a evidențiat faptul că România acordă o prioritate deosebită securității naționale și internaționale în fața provocărilor actuale, iar măsurile propuse vor contribui la întărirea capacității de apărare a țării și a NATO în regiune.

Un alt subiect semnificativ abordat în cadrul întâlnirii a fost întărirea misiunilor de poliție aeriană în România, astfel că, ministrul Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în acest scop. Aceste eforturi contribuie la consolidarea capacităților de apărare și la creșterea securității aerospațiale în regiune.

De asemenea, a fost subliniat rolul Programului de Parteneriat Statal cu SUA în operaționalizarea Centrului de instruire F-16 din România, ceea ce va spori eficiența și pregătirea forțelor armate române în utilizarea acestor aeronave avansate.

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, a evidențiat importanța programului de activități comune pentru dezvoltarea capabilităților Armatei României și a salutat eforturile generalului-maior Gordon în întărirea relațiilor de cooperare militară.

În contextul discuțiilor, s-au identificat noi modalități de colaborare în cadrul programului Mil-to-Mil, care implică specializarea și perfecționarea militarilor români în centrele de instruire ale Gărzii Naționale a statului Alabama și ale Armatei SUA.

„Am transmis mulţumiri generalului-maior Gordon pentru demersurile sale susţinute de întărire a relaţiilor de cooperare militară. Am identificat noi activităţi de colaborare în domeniul Mil-to-Mil, prin specializarea şi perfecţionarea militarilor în centrele de instruire ale Gărzii Naţionale a statului Alabama şi ale Armatei SUA”, a declarat generalul Daniel Petrescu, potrivit comunicatului MApN.

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Legendele locurilor bântuite din Constanţa. Ce fenomene inexplicabile au avut loc la malul mării
Click.ro
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune că „e groaznic”: „Nu ne așteptam”
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Rețeta pe care o adoră Ion Iliescu. Are un sos special
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Capital.ro
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să se spargă. Greșeala majoră pe care o fac multe gospodine
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
PENSIILE vor fi DUBLATE. 150.000 de ROMÂNI vor BENEFICIA
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
CRBL, primul interviu după divorț. Alături de cine va petrece Paștele anul acesta: „Să nu exagerăm”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro