Nicolae Hurduc a apărut în spațiul public ca propunerea Guvernului pentru Ministerul Cercetării și Inovării. Odată cu asta s-a ajuns și la un interviu în care Hurduc susține că evoluția nu există.
Nicolae Hurduc a făcut valuri pe 25 octombrie cu un interviu din 9 septembrie publicat în Ziarul de Iași. Pe 26 octombrie, Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Hurduc în funcția de ministru al Cercetării și Inovării.
Paragraful din interviu care l-a transformat pe Hurduc în sursa glumelor e acesta: „Mie îmi este foarte greu să cred că omul, un mecanism, o maşinărie atât de complexă, se trage din maimuţă. Eu nu accept aşa o idee oricât de logică pe undeva ar părea această teorie evoluţionistă. Este o teorie a lumilor paralele, care spune că noi am veni din viitor. Mie îmi sună mai interesant această idee, că noi venim dintr-o lume paralelă din viitor”, a declarat acesta.
A insistat însă asupra ideii: „Există evoluţie, desigur, există capacitate de adaptare, dar eu nu cred că omul a apărut prin modificarea anumitor specii”.
Dar Hurduc se pricepe și la nutriție și de ce n-ar trebui să încercăm să fim foarte slabi. „Celule stem avem cele mai multe în ţesutul adipos abdominal. Deci fiecare individ are o mulţime de celule stem, iar doamnele care umblă să umble suple pe undeva greşesc. Nu mai au un rezervor de celule stem suficient de mare. Iar aceste celule pot fi specializate”, a mai spus el în același interviu.
Admite însă că s-ar putea să nu știm totul despre tot. „Întotdeauna va rămâne o zonă de mister, iar omul trebuie să fie capabil să vadă limitele sale. Trebuie să înţelegem faptul că nu vom putea pricepe anumite lucruri pentru care nu suntem programaţi, întorcându-ne la programare. Pentru că, să recunoaştem, creierul uman funcţionează în multe puncte exact ca un computer, ca un program”.
Nicolae Hurduc (62 de ani) este inginer chimist și a absolvit în 1980 Institutul Politehnic din Iași – profil Tehnologia Compușilor Macromoleculari. În 1993, a devenit doctor inginer în chimie.
Între 1980 și 1984 a lucrat ca inginer la Combinatul de Fibre Sintetice Iași, în 1984-1986 a fost cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași.
Din 1986 până în 2001, a lucrat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași pe posturile de asistent universitar, șef lucrări și conferențiar universitar.
În 2001, a devenit profesor universitar la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iași. Din 2016, Hurduc a ocupat funcția de Decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași.
A publicat 165 de articole, dintre care 135 în reviste cotate ISI, dar și șapte cărți/capitole de carte.
Din 2015 este membru al „Royal Society of Chemistry”, în 2009 fiind membru fondator al Societății Române de Reologie.