O nouă datorie pentru România. Împrumut de la bănci pentru aproape un miliard de lei

O nouă datorie pentru România. Împrumut de la bănci pentru aproape un miliard de lei
Ministerul nu se opreste aici

Ministerul Finanțelor a împrumutat 915 milioane de lei de la bănci, joi, 13 ianuarie, printr-o emisiune de obligații de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 116 luni, conform datelor BNR. Vloarea emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,976 miliarde de lei. Astăzi va avea loc o licitație suplimentară, prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligațiuni.

Câți bani împrumută Ministerul Finanțelor de la bănci

Ministerul Finanțelor a respins toate oferte băncilor pe care le-a primit în licitația pentru certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni, pri care voia să atragă 300 de milioane.

Ministerul a planificat în ianuarie 2022 împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, dintre care 4,1 miliarde prin zece emisiuni de obligațiuni de stat și 300 de milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont.

La aceste sume se pot adăuga 615 milioane de lei prin sesiuni de oferte necompetitive, aferente licitațiilor din obligațiuni.

„În luna august 2021, statul a împrumutat 176,3 mil. euro de pe piaţa internă, peste nivelul planificat de 100 mil. euro, la un randament mediu de adjudecare de -0,04%.

Rata cuponului a fost de 1%. Anterior, în luna martie din acest an, Ministerul Finan­ţelor a redeschis o emisiune de titluri de stat în valută scadentă în august 2026 şi s-a împrumutat cu 230 mil. euro, tot peste nivelul programat de 200 mil. euro, la un randament mediu de 0,66%”, scrie zf.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI