Noua abordare privind testarea elevilor pentru consumul de droguri în școli aduce o serie de schimbări semnificative în ceea ce privește monitorizarea și prevenirea consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor. Conform declarațiilor secretarului de stat în cadrul Ministerului Educației, Sorin Ion, testarea antidrog se va face în funcție de anumiți factori, cu acordul părinților.
Potrivit declarațiilor secretarului de stat în cadrul Ministerului Educației, Sorin Ion, testarea antidrog nu va fi impusă în masă elevilor, ci va fi decisă de o comisie, iar procedura va necesita consimțământul părinților sau al elevilor majori.
Acest plan național de acțiune are scopul de a stabili cadrul normativ și procedural necesar pentru testarea antidrog în școli și va implica mai multe ministere pentru a asigura o abordare rapidă și ușoară a problemei.
„Planul comun de acţiune se realizează la începutul fiecărui an şcolar, dar ceea ce este nou în acest an este că acest plan extinde partenerii care sunt implicaţi.
Ceea ce vom face prin elaborarea acestui plan este să stabilim cadrul normativ şi procedural care este necesar pentru testarea antidrog, pentru că ştim cu toţii că aceasta este tema zilei, testarea antidrog în şcoli.Nu o să stabilim printr-un plan naţional care în cele din urmă este un acord de parteneriat între ministere, ci printr-un act normativ”, a declarat Sorin Ion, luni seară, la Medika TV.
Sorin Ion a subliniat importanța confidențialității în procesul de testare și a asigurat că nu se va recurge la testări forțate. Elevii vor fi testați doar cu acordul explicit al părinților sau al elevilor majori, pentru a proteja drepturile și intimitatea acestora.
Această inițiativă reflectă dorința autorităților de a aborda serios problema consumului de droguri în rândul elevilor și de a contribui la ameliorarea situației.
„Vorbim despre o eventuală testare în condiţii de confidenţialitate, în condiţii de acord al părinţilor elevilor minori sau acordul elevului major pentru că la acest moment nu cred că se pune problema unei testări forţate. Asta este exclus. Suntem la început de drum cu discuţia despre testările în şcoli. Nu va fi reglementată prin Planul naţional comun de acţiune, ci prin acte normative cum ar fi ordin comun al ministerelor implicate”, a declarat Sorin Ion.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Sorin Ion, a subliniat importanța conștientizării gravității problemei consumului de droguri în mediul școlar și a deschiderii pentru a aborda această problemă în mod transparent și responsabil.
El a afirmat că instituțiile implicate sunt decise să contribuie la ameliorarea situației, subliniind totodată faptul că nu se încearcă ascunderea unei probleme atât de grave și evidente.
Pe de altă parte, Sorin Ion a adăugat că nu vrea să ofere iluzii că problema poate fi complet rezolvată, dar dă asigurări cu privire la faptul că, toate părțile implicate sunt concentrate pe reducerea și monitorizarea acestei probleme.
„Eu nu ştiu, nu aş vrea să fiu fantezist şi să spun rezolvarea totală a acestei probleme, dar pentru diminuarea şi monitorizarea acestei probleme cu siguranţă că putem contribui cu toţii”, a mai precizat secretarul de stat.