Aproape trei luni de zile a așteptat Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița pentru un aviz de la Ministerul Sănătății pentru a reduce costurile la un aparat de ultimă generație pentru testarea consumului de droguri. Concret, aparatul testează un număr foarte mare de substanțe și are o precizie foarte mare, iar spitalul din Bistrița este singurul care îl folosește. Lucian Pintea, șeful Serviciului Județean de Medicină Legală din Bistrița-Năsăud, a explicat pentru Playtech.ro cât de important este un asemenea aparat.
Aparatul performant de testare a consumului de droguri a fost achiziţionat de spital după ce anul trecut problema stupefiantelor consumate de tineri a generat dezbateri publice ample, care au dus la iniţierea unui proiect de lege de către deputaţii bistriţeni Bogdan Ivan şi Daniel Suciu care ar permite controale inopinate şi testarea presupuşilor consumatori chiar în unităţile de învăţământ. Proiect discutat chiar și în prezent.
Cnducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență spune și că finanțarea pentru aparat a fost asigurata în procent de 90% chiar de Ministerul Sănătății și că 10 % a fost co-finanțarea de la bugetul Consiliului Județean.
Potrivit informațiilor Bistrița Express pentru aparat (Sistem HPLC la presiune joasa cu detector spectrofotometru UV-VIS si detector spectrometru de masa de tip triplucuadrupol si kit analiza droguri) Ministerul Sănătății a plătit în jur 800 de mii de lei.
Avizul a întârziat câteva luni, timp în care se puteau face economii la kiturile utilizate.
„Noi suntem un fel de promotori să zicem. E un cromatograf,(Liquid Chromatography with tandem mass spectrometry (LC-MS-MS). E foarte important în sistemul de medicină legală. Acest aparat determină cam toate substanțele din urina, sulfamide. E un important care face de toate.
Noi avem niște kituri și putem face de toate. în afara acelor kituri noi suntem limitați dacă vrem să facem și altceva. Kiturile sunt standard și sunt făcute de anumite firme cu un anumit număr de substanțe 2-30, dacă vrem să facem și alt tipuri de substanțe avem nevoie de niște standarde externe.
Avizul la care faceți referire de la Ministerul Sănătății e necesar pentru că putem achiziționa aceste standarde care sunt mai ieftine. Aparatul lucrează e omologat determină diferite substanțe și noi ne mirăm câteodată de ce determină. Putem face determinări cantitative toate substanțele, au mare importanță standardele externe.
Eu am o bază la aparat de 1.000 și ceva de substanțe, dar nu pot fi determinate dacă nu avem aceste standarde. De când avem aparatul am aflat foarte multe. Suntem obligați să facem cursuri”, a explicat Lucian Pintea, șeful Serviciului Județean de Medicină Legală din Bistrița-Năsăud.
Și Clujul ar vrea un asemenea aparat, iar la București ar fi în testare. În cazului celui de la Bistrița avizul întârziat de la Ministerul Sănătății a însemnat foarte mulți bani cheltuiți pe kituri.
„Este extrem de util acest aparat și ar fi bun măcar la nivelul de medicină legală. Clujul ar mai vrea să achiziționeze așa ceva. Ele sunt destul de scumpe, iar noi lucrăm cu niște tarife vechi din 2006-2007. La București este în testare un astfel de aparat.
Rezultatul de aparat poate să apară în aceeași zi însă pentru a fi totul clar durează undeva la o săptămână. E destul de scump dar rentează. Problema e că nu-l putem utiliza la maxim, lucrăm pe tarife foarte vechi.
Ne interesează standardele externe care sunt mult mai ieftine. Vă dau un exemplu, dacă un kit de 108 substanțe costă în jur 4.000 de euro. Dacă faci un kit îl faci pe tot, indiferent dacă faci pentru o substanță trebuie să rulezi tot kitul.
Asta în timp în cazul unui standard extern un ambalaj costă câteva zeci de euro și poți să faci la fel de multe testări. Dacă eu am o bănuială de anumite substanțe le fac pe acelea și le testez, merg la direct și așa economisesc o grămadă de bani,” a mai spus Lucian Pintea.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, anunța zilele trecute că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor în situația în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”. Testarea ar urma să fie făcută doar dacă părinții își dau acordul.
„Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.
Proiectul anunțat de ministrul de Interne vine în urma tragediei de la 2 Mai, unde doi tineri au murit, după ce au fost loviți de o mașină condusă de un șofer drogat în vârstă de 19 ani.
Vlad Pascu consumase nu mai puțin de 6 tipuri de droguri în momentul în care s-a urcat la volan și era „recidivist.” A fost prins încă de la 13 ani cu droguri, însă atunci nu a fost sancționat pentru că era minor. A mai avut un dosar pentru deținere de droguri în 2022, însă s-a închis. Nu a mers nici la consiliere, deși a fost chemat de cei de la Agenția Națională Antidrog.
În prima conferință de presă a ministrului de Interne după tragedie, Predoiu spunea că va arunca în lupta cu traficul de droguri toate forțele de care dispune.
„După zeci de ani în care flagelul drogurilor a fost abordat marginal, această luptă va fi de durată, va cere sacrificii, resurse și un front comun al instituțiilor și al societății. Voi arunca în luptă toate forțele cu competențe legale din MAI”, a mai punctat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
La rândul său, prefectul din București, Rareş Hopincă a anunțat, miercuri, că se va constitui la nivelul fiecărei şcoli o structură care să ne ajute cu diseminarea mesajelor antidrog şi de prevenţie.
”Astăzi am organizat o nouă şedinţă a grupului pentru prevenirea consumului de stupefiante, în cadrul protocolului pe care Prefectura Municipiului Bucureşti l-a semnat cu Agenţia Naţională Antidrog, Direcţia de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliţia, Inspectoratul Şcolar şi Direcţia Regională Vamală.
Prefectura Capitalei are rolul de catalizator şi de mediator între instituţiile abilitate să prevină acest fenomen nociv, din păcate, din ce în ce mai răspândit la nivel mondial şi, implicit, în România”, a transmis prefectul pe pagina sa de Facebook.
Testarea antidrog a elevilor ar urma să fie făcută de către personal medical calificat ce deserveşte unitatea de învăţământ, în situaţia în care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri.
O reacție pe acest subiect a venit și din partea președintelui Klaus Iohannis.
„Este un fapt îngrijorător, foarte îngrijorător, că avem tot ma multe semnale că sunt elevi care consumă substanțe interzise. Și atunci, este o variantă să se încerce introducerea de teste, sigur cu acceptul părinților.
Nu putem să stăm, să observăm fenomenul și să nu facem nimic. Ceva trebuie făcut, și să-i educăm pentru a preveni consumul de droguri, dar și să fim mai fermi și să-i detectăm pe cei care nu înțeleg cu binețe”, a spus Klaus Iohannis, într-o scurtă conferință de presă, în fața spitalului Floreasca.