În actuala criză economică și datorată de pandemia de coronvirus, Guvernul se află într-o situație critică. Lipsa banilor de la buget și îndatoririle masive vor determina tăieri consistente la salariile pentru bugetari. Bugetarii din sistem vor avea parte de o micșorare considerabilă, justificarea fiind actuala criză.
Ludovic Orban și guvernul să pregătesc schimbări masive la nivel bugetar. Conform surselor prima măsură dură ce va fi luată de Guvern este micșorarea salariilor angajaților din sistemul bugetar. Potrivit surselor citate, valoarea minimă a tăierilor ar fi de 25% și cea maximă de 40%. Dacă luăm în calcul trendul îndatoririlor făcute de Guvernul Orban, în ultima perioadă, prima micșorare slarială ar putea fi chiar în decembrie. Sursele preconizează că nu se vor face aceste modificări până la începutul anului viitor, în ianuarie 2021.
O speculație în jurul acestei teme,a salariilor pentru bugetari, se referă și la insistența cu care actuala guvernare își dorește ca termenul pentru Alegerile Parlamentare să rămână același. În același context, dar și cu noile evoluții a numărului de cazuri de coronavirus, stabilitatea politică a Guvernului Orban este una șubredă rău.
Dacă se vor lua aceste măsuri, fie și în ianuarie 2021, capitalul politic al guvernării liberale, va avea de suferit. Concluzia, nu se doresc modificate salariile acum, înainte de data de 6 decembrie, din exact acest motiv. În funcție de rezultatele finale de la scrutinul din 6 decembrie, Guvernul Orban va decide care vor fi pași ce trebuiesc făcuți. Oricum, conform datelor deficitul bugetar este unul major, iar aceste micșorări ar mai putea salva din daune, dar nu mult.
”În acest moment, la Ministerul Muncii, se fac calcule și socoteli pentru ca în luna ianuarie, cel târziu februarie, să taie salariile din sistemul public, la bugetari, cu minim 25, maxim 40%. De asta sunt disperați ca alegerile să fie la termen”.
Într-un alt material publicat recent, vorbeam de rata de inflație, crescută, până la data la care vă relatăm aceste informații. Astfel că Inflația anuală a României a scăzut la 2,5 la sută în septembrie 2020, cea mai mică din luna mai. Conform Trandig Economics, inflația pe o perioadă de șapte luni. Deși se vehiculează cifre de creștere economică, odată cu carantinarea din martie, și cele ce au urmat, bugetul a sărăcit. În acest context românii bugetari vor avea de suferit. Au fost nevoie de împrumuturi masive, cu dobânzi extrem de mari, pentru a putea ține pe linia de plutire economia. Rata de îndatorare a României duce la scăderea rating-ului de țară. Odată ajuns în acest moment, România va intra în zona roșie, iar ajutoarele economice externe se diminuează spre zero.