Cine este primul miliardar care sare să repare Catedrala Notre-Dame

Cine este primul miliardar care sare să repare Catedrala Notre-Dame

Francois-Henri Pinault este primul miliardar care sare să doneze bani pentru restaurarea Catedralei de la Notre-Dame, după incendiul care a mistutit acoperișul și turla monumentului istoric. Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce flăcările au cuprins catedrala veche de 850 de ani.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, luni seară, că va organiza o strângere de fonduri la nivel internațional pentru a restaura catedrala Notre-Dame. „Vom reconstrui această catedrală împreună și acest lucru este, fără îndoială, parte a destinului francez și a proiectului pe care îl vom avea în următorii ani. Asta este ce așteaptă francezii, pentru că este ceea ce istoria noastră merită”, a declarat Macron.

Miliardarul francez, care s-a căsătorit în anul 2009 cu actrița mexican0-americană Salma Hayek, a fost receptiv la apelul lansat de președintele francez și s-a gândit să doneze o sumă uriață pentru refacerea catedralei care are 850 de ani.

Francois-Henri Pinault, miliardarul care a făcut prima donație pentru Notre-Dame
Francois-Henri Pinault, miliardarul care a făcut prima donație pentru Notre-Dame

Donație de 100 de milioane de euro pentru refacerea Catedralei Notre-Dame

Francois-Henri Pinault a fost impresionat de apelul lui Emmanuel Macron și a decis să doneze 100 de milioane de euro pentru refacerea monumentului istoric. Banii vor fi folosiți pentru readucerea la viață a Catedralei Notre-Dame, în urma incendiului care a mistuit două treimi din acoperiș și turla.

Vestea bună pentru francezi este că artefactele din interiorul catedralei au fost salvate de pompierii care au acționat la fața locului pentru stingerea flăcărilor, astfel că pagubele materiale sunt limitate. Turla catedralei, care s-a prăbușit în interior, nu a afectat nici măcar crucea sau altarul.

Din flăcări au fost salvate inclusiv Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic. Nici cele două turnuri emblematice nu au fost afectate de flăcări, în timp ce mai multe statui din bronz au fost demontate zilele trecute de pe fleşa care a fost distrusă de foc. În cursul zilei de marți se va face un bilanț al pagubelor produse de incendiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI