Mii de români, scutiți de la plata chiriilor și a utilităților în timpul stării de urgență. Cine beneficiază de asta

Mii de români, scutiți de la plata chiriilor și a utilităților în timpul stării de urgență. Cine beneficiază de asta
Cine va mai fi scutit de la plata chiriilor și a utilităților în timpul stării de urgență

În contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, care are efecte puternice asupra economiei și împiedică intrarea lucrurilor pe un făgaș normal, și care a provocat sistarea unor activități din care oamenii își procurau veniturile, au fost luate noi măsuri pentru a-i ajuta pe aceștia pe toată perioada stării de urgență.

Mii de români, scutiți de la plata chiriilor

O nouă hotărâre, prin care se stabilesc norme pentru amânarea îndatoririi de a face plata facturilor la utilități sau a chiriei pentru avocaţi, notari publici şi executori judecătoreşti, a fost aprobată, ieri, de Guvern. Anunțul a fost făcut de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă și este valabil pentru perioada în care România va fi sub stare de urgență.

„A fost adoptată o hotărâre de guvern pentru implementarea normelor de aplicare a prevederilor din OUG 29 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare. În speţă, vorbim despre exceptarea unor profesii pe perioada stării de urgenţă de la plata utilităţilor şi a chiriei, amânarea obligaţiei de plată a acestor facturi pentru profesiile din domeniul juridic care sunt obligate să nu-şi întrerupă activitatea în această perioadă, respectiv avocaţi, notari publici şi executori judecătoreşti“, a declarat Ionel Dancă.

Aceștia reprezintă noua categorie de beneficiari, care se alătură proprietarilor companiilor afectate de criza provocată de coronavirus.

Micile firme beneficiază de amânarea plăților la chirie și utilități

De asemenea, pe perioada stării de urgență, de amânarea la plată pentru servicii de utilități și amânarea chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare, beneficiază și întreprinderile mici și mijlocii, potrivit unui anunț făcut de Ministerul de Finanțe.

Micile firme beneficiază și ele de amânarea plăților la chirie și utilități
Micile firme beneficiază și ele de amânarea plăților la chirie și utilități

Măsura face parte din pachetul destinat ajutorării companiilor care au fost lovite de criza provocată de răspândirea COVID-19.

O altă măsură de întrajutorare o reprezintă și oferirea de credite garantate de stat, fără dobândă. Companiile pot beneficia de credite de maximum 10 milioane de lei, garantate în proporție de 80%.