Mii de locuitori din Alba, afectați din cauza unei pene de curent. Compania de distribuție electrică a primit o amendă uriașă

Mii de locuitori din Alba, afectați din cauza unei pene de curent. Compania de distribuție electrică a primit o amendă uriașă
Mii de locuitori din Alba, afectați din cauza unei pene de curent. Compania de distribuție electrică a primit o amendă uriașă

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energie a sancționat Compania națională Transgaz SA cu o amendă, în urma unui incident ce a avut loc anul trecut, în Alba Iulia. Recent, Compania națională Transgaz SA a contestat în justiție decizia luată.

Amendă uriașă primit de Transgaz

În vara anului trecut, pe 26 iulie, o pană de curent a blocat alimentarea automată cu odorizant a sistemului de alimentare cu gaz al municipiului Alba Iulia. Totul s-a întâmplat la stația Alba Iulia II, cea deținută de către compania Transgaz.

S-a trecut la alimentarea manuală cu etilmercaptan. Cu toate acestea, în timpul acestui proces s-a realizat o odorizare mult peste limite. Acest lucru a dus la apariția mirosului în zeci de scări de bloc din municipiu. Consumatorii s-au panicat și au sesizat furnizorul, Delgaz Grid.

Totodată, supra-odorizarea a arătat că existau scăpări de gaze. Din cauza acestui lucru, furnizorul a fost obligat să închidă rețeaua, iar plângerile consumatorilor nu au rămas fără efect. Reprezentanții ANRE au dispus un control. În urma acestuia, s-a descoperit că Transgaz era de vină, iar firma a fost amendată cu 80.000 de lei.

”S.N.T.G.N. Transgaz S.A. nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a asigura odorizarea gazelor naturale la ieşirea din SNT la o valoare de minim 8 mg de etilmercaptan într-un metru cub de gaze naturale, în condiţii standard de presiune şi temperatură, valoare corespunzătoare unei odorizări normale, totodată provocând o supraodorizare cu o concentraţie maximă peste valoarea unei odorizări de şoc, încălcând prevederile art. 26 din Ordinul ANRE nr. 172 din 26 septembrie 2018 privind aprobarea Condiţiilor-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de transport al gazelor naturale”, se precizează în procesul verbal emis de ANRE.

Mii de consumatori au rămas fără gaze mai multe zile

Aproximativ 2.000 de consumatori au rămas fără gaze timp de o săptămână. O mare parte din consumatori aveau verificările efectuate la instalații cu puțin timp înainte de incident, ceea ce înseamnă că nu erau niciun fel de probleme.

Reprezentanții companiei de stat au declarat că fapta imputată nu există. Aceștia au cerut anularea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției încheiate pe 21 august 2021. Potrivit acestora, odorizarea gazelor naturale s-a realizat în limitele impuse de reglementările în vigoare.

Pe data de 25 iunie anul acesta, Judecătoria Alba Iulia a respins acțiunea Transgaz. Compania a formulat apel, iar acesta urmează să fie judecat la Tribunalul Alba. Instanța a respins în totalitate afirmațiile celor de la Transgaz și a constatat legalitatea procesului verbal de sancționare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI