Mai mulți medici sunt cercetați pentru că ar fi eliberat certificate de deces false. Documentele au fost completate mai apoi de intermediari și reprezentanți ai unor firme de pompe funebre care îmbălsămau persoanele decedate. Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 5 au pus în aplicate nu mai puțin de 13 mandate de percheziție domiciliară și 7 de aducere într-un dosar de fals material în înscrisuri oficiale.
Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 5 au făcut o descoperire macabră. Oamenii legii au adus în prim-plan peste 1.200 de certificate de deces false, după ce au găsit o rețea formată din medici de familie și angajați la pompe funebre.
Mai mulți specialiști sunt acum acuzați că ar fi eliberat parțial certificate de deces în schimbul unor sume de bani. Documentele în cauză erau mai apoi completate de intermediari și reprezentanți ai unor firme de pompe funebre.
Oamenii legii au pus în aplicare în cursul zilei de vineri 13 mandate de percheziție domiciliară în cadrul unui dosar penal de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și abuz în serviciu.
„Din cercetări, a reieşit faptul că mai multe persoane, ce au calitatea de medici, ar fi întocmit parţial certificate constatatoare a decesului, în scopul obţinerii unor sume de bani, care ar fi fost completate ulterior de către intermediari şi reprezentantul unei societăţi comerciale, cu domeniu de activitate îmbălsămare.
De asemenea, şapte mandate de aducere au fost puse în aplicare, persoanele vizate fiind conduse la audieri, în vederea continuării cercetărilor”, se arată în comunicatul de presă al Poliţiei Capitalei.
Medicii eliberau documentele care erau mai apoi completate de cel care se ocupa cu îmbălsămatul. Au fost descoperite 1.245 de certificate medicale de constatare a decesului care aveau ora și locul în care decesul a avut loc.
De asemenea, alte șapte mandate de aducere au fost deja puse în aplicare în cazul acesta, persoanele fiind duse la audieri pentru continuarea cercetărilor.
Patru persoane au fost reținute în urma activităților desfășurate. Este vorba despre: un medic, un îmbălsămator și doi intermediari. Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române.
O altă situație similară s-a petrecut în anul 2021. Un număr de 26 de angajați ai companiei aeriene Thai Airway au fost acuzați atunci că și-au făcut certificate false de deces pentru a primi ajutoare de înmormântare. Banii au ajuns către aceștia dintr-un fond special al sindicatului din care făceau parte.