Mihai Trăistariu este nu numai un solist cu voce de Eurovision, ci și profesor de matematică. Azi, când clopoțelul a anunțat începerea noului an școlar, artistul ne-a făcut, în exclusivitate pentru Playtech Știri, câteva dezvăluiri din culisele meseriei de profesor: ”Nu este o muncă istovitoare”.
Artistul nu consideră că meseria de profesor este cea mai grea din lume, dimpotrivă:
”Eu n-am apucat să predau, deși mi-aș fi dorit. Am devenit artist, nu mai e cazul. Soră-mea este însă profesoară de matematică, la Iași, mai vorbesc cu ea. Profesorii încă se chinuie, de aceea și fac greve, nu le ajung salariile.
Dar, să fim sinceri, deși o să-mi sară în cap profesorii, vă spun că nu este o muncă istovitoare, să stai jos la catedră 6 ore, și să predai același lucru. E o oboseală că te duci până acolo, dar trebuie să faci ceva în viața asta, să te duci la un job.
Nu este o muncă fizică, ai doar o materie, pe care o tot turui, o tot predai la infinit, mai dai un text grilă, o lucrare, și ai scăpat, dacă nu ai chef, deci nu e o muncă istovitoare. Am prieteni, foști colegi, care predau, sunt niște derbedei și sunt profesori, pe undeva, nu le dau numele, că nu vreau să îi pun în cap.
Educația nu mai este sus, așa cum ar trebui. Acum e pe pile, șpăgi, părinții vin cu cadouri la profesori. Când am avut noi școală, era școală. Cine voia să învețe învăța, cine e născut și are în ADN-ul lui că trebuie să învețe va face lucruri frumoase în viață, va ajunge departe”, susține Mihai Trăistariu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Solistul nu este de acord ca elevii să cumpere culegerile publicate de profesorii lor de matematică, mai ales că exercițiile se tot rotesc, sub altă formă:
”Pe vremea când eram elev, aveam un singur manual, dar sunt și profesori un pic obraznici care te obligă să le cumperi culegerile, am prins și eu, în liceu și în facultate, la Informatică. Tot așa, ne obligau, era nefiresc, cred că și acum se practică.
Rămân la părerea că Gheba și Petrică sunt Biblia matematicii, acolo erau cele mai complexe și mai faine probleme. Acum sunt atâtea culegeri, încât te doare capul, până și soră-mea are trei cărți scoase, orice profesor universitar are, se mai rotesc problemele și exercițiile, sub altă formă”, a mai spus artistul.
Citește și: Cum câștigă Mihai Trăistariu un miliard de lei din turism. Secretul cântărețului (exclusiv)
Mihai Trăistariu este de acord cu obligativitatea purtării uniformelor, în anii de școală, cu atât mai mult cu cât și el a fost un elev sărac:
”Înainte, nu existau tabletele, telefoanele mobile, mă uit și la ăștia cu drogurile, situația asta a luat amploare, nu știu cum s-a ajuns să se drogheze copiii, e o adevărată debandadă în învățământ, s-a renunțat și la uniforme. Acum se vine la cursuri cu haine scumpe, copiii mai săraci au complexe.
Eu sunt adeptul uniformelor, am și prins. în școala generală, nu și la liceu, la Colegiul ”Petru Rareș”, cu toții eram copii foarte deștepți. Cei din familiile bogate veneau cu stilouri cu peniță de aur, iar eu scriam cu un pix de un leu, mă simțeam mereu complexat.
Uniformele uniformizează, deci n-ar trebui să existe diferențe între elevi, decât la note, la învățătură”, a mai adăugat Mihai Trăistariu, exclusiv pentru Playtech Știri.