Mihai Trăistariu anunță că va participa la Eurovision, după ce s-a aflat că România s-a retras. ”Trebuie ales un juriu cu cap!”/ ”Piesa mea a costat până acum 20.000 de euro!” EXCLUSIV

de: Ioana Bucur
07 12. 2023

Vestea că țara noastră ar putea rata ediția din 2024 din Suedia a celebrului concurs muzical a stârnit un val de nemulțumire. În exclusivitate pentru Playtech Știri, Mihai Trăistariu anunță că va participa la Eurovision, după ce s-a aflat că România s-a retras. Artistul are deja piesa pregătită. Ce soluție a găsit pentru a urca, totuși, pe scena competiției.

România ar putea rata Eurovision 2024

O taxă mare de participare ce nu a fost achitată, până în acest moment, și un eșec răsunător în ediția precedentă – în aceste condiții, țara noastră are toate șansele să rateze participarea la Eurovision 2024, ce se va desfășura în Suedia. Cu toate astea, există discuții despre o eventuală amânare pe care am putea să o primim din partea organizatorilor, pentru achitarea înscrierii.

La scurt timp după anunț, Mihai Trăistariu – artistul care a adus țării noastre unul dintre cele mai bune rezultate la Eurovision, în 2006, când s-a clasat pe locul patru cu piesa „Tornero” – nu a ezitat să își exprime nemulțumirea legată de modul în care a fost gestionat eșecul de anul trecut, când reprezentantul țării noastre nu a reușit să obțină niciun punct.

„Eu am aflat ieri vestea proastă și m-am supărat foarte tare, sunt chiar indignat pentru că Eurovision e un campionat mondial de muzică, așa cum avem fotbal, avem tenis, avem gimnastică… Nu poți să spui că dacă am ratat o calificare la campionatele mondiale nu mai participi, la fotbal. Așa e și cu muzica. Nu să anunți că ne retragem de la Eurovision că am avut zero puncte anul trecut. Mi se pare foarte nasol. Trebuia să managerieze acest eșec pentru că se întâmplă, am avut și rezultate foarte bune eu, Luminița, Paula, nu poți să spui că stăm acasă pentru că am luat ultimul loc!”, a declarat Mihai Trăstariu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Te-ar putea interesa și: Mihai Trăistariu acuză delegația Eurovision de eșecurile soliștilor. Ce îi cere TVR-ului: ”Aduceți-l înapoi” EXCLUSIV

Ce alte țări s-au retras în alți ani de la Eurovision

Cu toate că România nu este prima țară care s-a retras, pentru o perioadă, de la Eurovision, decizia fiind luată în trecut și de Italia, Bulgaria, Turcia și Polonia, Mihai Trăstariu numește retragerea „un exemplu prost”

„Italia s-a retras din concurs acum vreo 10 ani pentru că Zucchero nu a luat cât voiau ei, a luat locul 7 în loc de locul I. Bulgaria a stat și ea doi ani pe tușă, Turcia, Polonia. Văd că a luat și România exemplul ăsta prost. Parcă îi pasă cuiva că România nu participă.

Eu din ce văd, niște bârfe așa pe internet, cică ar fi totuși în discuție organizația Ego cu televiziunea noastră totuși să facă. E și o taxă care e destul de mare parcă 150.000 euro, nu mai știu exact, fiecare țară vine cu această taxă, este și o sumă mare, dar nu știu dacă numai banii sunt problema. Sunt și eșecurile din ultimii ani, care i-au determinat să nu mai fie asta o prioritate.

Problema preselecțiilor și a juriului, la Eurovision România

Mihai Trăistariu poate fi considerat un expert în Eurovision. Artistul are în palmares nu doar performanța impresionantă din 2006, dar și numeroase participări la preselecțiile naționale. Problema, în cazul României, ar fi, în opinia sa, alegerea unui juriu potrivit.

„Și timpul de preselecție este foarte scurt. Dacă se selectează cu cap artistul și lași acolo un timp de preselecție, nu două săptămâni cum fac ei. Ei anunță pe 1 decembrie și pe 15 închid liniile. Stai un pic! Hai să facem cum face Danemarca, ei la 1 octombrie au dat start și 3 luni toată lumea trimite melodii, sau Suedia are câte 3000 de melodii. Noi avem 80 cu chiu cu vai, n-ai ce să alegi. Ei trimit 3000, de aia găsești o bombă.

Noi trebuie să ne vedem interesul, avem artiști talentați, trebuie să nimerim un pic juriul ăla, aia e problema. Trebuie să nimerim un juriu cu cap. Au pus în juriu un copil de 18 ani, aia e greșeala. Trebuie să fie oameni care cunosc fenomenul”, ne-a mai spus artistul.

Mihai Trăistariu va participa la Eurovision

Chiar dacă se pare că România s-a retras, Mihai Trăistariu participă la Eurovision 2024. Cântărețul ne-a dezvăluit că are deja o piesă pe care o pregătește de ceva vreme și este decis să urce pe scenă, în Suedia. Dacă n-o va putea face pentru România, va concura pentru o altă țară europeană.

„Eu am primit o piesă din Finlanda din septembrie, am lucrat la ea de mi-a crăpat capul. De aia sunt supărat. Am reorchestrat-o, am făcut demo-uri, am tras vocea, au refăcut negativul după vocea mea ca să fie și mai și. Tot au modificat melodia după mine. Și i-a costat vreo 20.000 de euro. Și ca să vadă acum că nu mai ține, sunt supărați acum puțin și finlandezii, dar nu pe mine, ci pe situație. Și eu sunt supărat că era o piesă bombă. Eu nu mă las, dacă nu se ține, mă înscriu în altă țară. Mă înscriu oricum orice ar fi. Era pentru Eurovision, e bună de competiție. Mă înscriu pentru altă țară, nu am ce să fac”, a încheiat Mihai Trăistariu.

Te-ar putea interesa și: Mihai Trăistariu, matematician cu licență, critică profesorii: „Nu este o muncă istovitoare, să stai jos la catedră 6 ore!” Pe unii îi face „derbedei” EXCLUSIV

Câți bani costă taxa de participare la Eurovision

Recent, Uniunea Europeană de Radio-Televiziune a publicat lista completă a statelor care vor concura la Eurovision 2024, iar România nu se numără printre acestea. Țara noastră nu a achitat taxa de participare care, în alți ani, a fost de 150.000 de euro, dar care acum ar fi fost majorată la 180.000, sumă la care se adaugă, evident, costurile pregătirii și prezentării momentului artistic.