16 feb. 2023 | 09:00

Mihai Albu, arhitect de profesie, despre cel mai sigur loc din casă în caz de cutremur major: ”Blocurile se prăbușesc relativ vertical” EXCLUSIV

EXCLUSIV
Mihai Albu, arhitect de profesie, despre cel mai sigur loc din casă în caz de cutremur major: ”Blocurile se prăbușesc relativ vertical” EXCLUSIV
Arhitect de profesie, Mihai Albu ne învață cum să ne salvăm viața, la cutremur

Arhitect de profesie, designerul Mihai Albu ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre situația clădirilor din România, construite înainte și după cutremurul din 4 martie 1977. Cel mai sigur loc din casă? ”Sub grindă, nicidecum sub tocul ușii, și cât mai departe de mobilier!”.

”Multe locuințe din România sunt depășite moral”

Mihai Albu, vestitul designer de încălțăminte, care figurează și în Cartea Recordurilor, cu cele mai înalte tocuri din lume, de 37 cm, este absolvent al Facultății de Arhitectură din București. El îi îndeamnă, pe cei care locuiesc în case vechi, să se gândească cât mai curând la o reabilitare, la o consolidare a casei, care le poate salva viețile:

”Multe clădiri din București sunt foarte vechi, multe au prins cele două mari cutremure, din 1944 și din 1977, și sunt deja șubrezite. Multe nu au fost reconsolidate, în niciun fel, nu au fost reabilitate structural, multe locuințe din România sunt depășite moral, aș putea spune. Cu siguranță, urmare a creșterii activitații seismice din România, va crește și numărul asigurărilor pentru locuințe. E o soluție, despăgubirea, dar doar în momentul în care scapi cu viață dintr-un cutremur puternic. Clădirea poate să aibă daune majore, să nu fie victime, să poată fi reabilitată structural și atunci poți să iei banii de la asigurare”, ne-a declarat el, pentru Playtech Știri.

Structuriștii colaborează cu arhitecții la proiectarea unui imobil rezistent la cutremure mari

Mihai Albu atrage atenția ca, în momentul construirii unei case, arhitectul să colaboreze obligatoriu cu un structurist, acesta din urmă ocupându-se de armături și de fundație:

”Structuriștii lucrează cu arhitecții. Structuriștii trebuie să prevadă toate normele de grosimi de ziduri și de armături, în așa fel încât clădirea să reziste normelor antiseismice. Structuristul cunoaște tot ce ține de fundație, de siguranța clădirii. Structuristul calculează tot și pe baza acestor calcule se înalță o clădire. Dar, tot ce s-a construit după 1977, dacă s-au respectat normele, rezistă la un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, normele pentru cutremurele mari au apărut după 1977”.

Din ce materiale se construiesc casele, blocurile și vestiții Zgârie-Nori din America

Mihai Albu a explicat, exclusiv pentru Playtech Știri, și care anume materiale de construcții sunt cele mai rezistente, în caz de cutremur, în funcție de înălțimea clădirii:

”De pildă, cărămida, care este structură, este portantă. Din cărămidă se pot face doar edificii nu foarte înalte, doar o clădire cu parter și cu două etaje, cel mult. Blocurile înalte sunt făcute din beton, iar cele foarte înalte, de peste 300 de etaje, din America, sunt realizate din structuri metalice, care au elasticitate și rezistență la compresiune. Plăcile din BCA sunt folosite doar la compartimentare, la separarea camerelor, deci nu oferă rezistență pentru structura clădirii”.

Mihai Albu locuiește într-un bloc cu 10 etaje, reabilitat după cutremurul din 1977

Mihai Albu vede Bucureștiul de sus. Locuiește într-un bloc construit înainte de cutremurul devastator din 4 martie 1977, care a răpit 1.500 de vieți:

”Eu locuiesc într-un bloc cu 10 etaje, m-am interesat, a avut ceva probleme la cutremurul din 1977, a suferit ceva daune, dar a fost reconsolidat. Stau la etajul 6, iar cutremurul din 1977 l-am prins la etajul 5, în alt bloc, am avut pagube foarte mari”, ne-a mai declarat Mihai Albu, exclusiv pentru Playtech Știri.

Care este cel mai sigur loc din casă: ”Sub grindă, dar atenție la mobilier!”

Vestitul designer de încălțăminte, arhitect de profesie, ne-a oferit și câteva sfaturi importante, care ne pot salva viața, în cazul unui cutremur de proporții:

”Cel mai sigur loc din casă ar putea fi sub grindă, dar cât mai departe de mobilă, pentru că se poate răsturna peste noi. Deci, sub grindă, având însă mobila cât mai departe. Dacă ești la parter, poți să ieși din bloc și să te îndepărtezi cât mai mult. În general, blocurile nu cad lateral, ele se prăbușesc relativ vertical. Dacă te îndepărtezi cam 10-15 metri de bloc ești în siguranță.

Atenție mare, însă, dacă ieșim din casă, pentru cei care locuiesc la curte. Când se desprind acoperișurile și coșurile, ele cad mult mai departe de casă și te pot accidenta. E bine să te îndepărtezi cât se poate de mult de imobile. Cei care stau de la etajul 1 în sus, casa scării este cea mai expusă unei prăbușiri, pentru că scara era prinsă doar la capete, deci, a se evita. Casa scării este cel mai nesigur loc dintr-un bloc!”, ne-a mai spus Mihai Albu.

Parteneri
În ce stare se află Florin Piersic, după ultima operație. Actorul și-a petrecut Paștele în spital, iar medicii au făcut noi declarații
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Acești proprietari de apartamente riscă mult. Trebuie să respecte o mare regulă
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
Capital.ro
Adio, cafea! Reţeta clasicei licori de dimineaţă se schimbă radical. Noile componente anunţate de oamenii de ştiinţă
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
DISPARE o categorie de PENSIE. Până CÂND poți depune ACTELE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro