Să produci alimente bio este o dovadă de responsabilitate și de curaj, este de părere Mihaela Bilic. Medicul nutriționist a explicat care este realitatea din spatele acestui concept și de ce probabilitatea ca toți oamenii să poată consuma produse naturale nu este neapărat veridică.
În ultimele două decenii, consumul de alimente (cel puțin așa-zise) bio a crescut. În anul 2020, procentul populației mondiale care a achiziționat produse naturale a crescut cu 13 procente față de anul precedent. Popularitatea acestor alimente nu scade, dimpotrivă.
Unii consumatori spun că alimentele bio sunt mai sigure, mai sănătoase și mai gustoase decât cele comercializate în mod obișnuit în magazine sau supermarketuri. Alții spun că sunt prietenoase și pentru mediu. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe înțelesul tuturor ce înseamnă astfel de alimente.
În contextul actual, mulți consumatori ridică întrebări privind calitatea produselor alimentare comercializate de producători sub denumirea de bio. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că astfel de almente trebuie să întrunească o sere de criterii foarte importante.
Alimentele bio cresc întotdeauna în ritmul natural al firii lor. Nu sunt niciodată supuse presiunii din acest punct de vedere, potrivit specialistei Mihaela Bilic. Totodată, produsele bio nu prezintă adaosuri de niciun fel – nici de pesticide, nici de medicamente, nici de agenți de creștere.
„Tot ce înseamnă bio înseamnă crescut în ritm natural, neintensiv. Înseamnă fără adaosuri de pesticide, fără adaos de medicamente, de agenți de creștere. Deci este o mâncare respectuoasă și cu omul, și cu natura”, a explicat Mihaela Bilic, pentru MediaFlux.
Cu toate acestea, produsele bio sunt scumpe de obținut în industria alimentară, a subliniat medicul nutriționist, punctând și că producțiile în acest sens sunt mult mai mici decât cele în sistem clasic.
„(Ce este bio – n.r.) este destul de costisitor însă de obținut pentru industria alimentară, iar producțiile sunt mult mai mici decât în sistemul clasic, așa că nu știm dacă ne putem permite pentru tot mapamondul să facem mâncare bio”, a subliniat Mihaela Bilic.
Pe de altă parte, specialista în domeniul nutriției a lăudat inițiativele sănătoase ce se încearcă a fi urmate în industria producătorilor de carne în România. Mihaela Bilic este de părere că a produce bio înseamnă multă responsabilitate și curaj în perioada actuală, investițiile și eforturile în acest sens fiind foarte mari.