Mihaela Bilic dezvăluie adevărul despre brânză, dușmanul siluetei noastre. Câte calorii are ”o feliuță cât palma și cât degetul de groasă”
Cunoscută ca fiind un expert în nutriție și apreciată pentru sfaturile sale privind alimentația sănătoasă, Mihaela Bilic a adus în discuție obiceiurile culinare specifice țării noastre, cu accent pe brânza tradițională, care este nelipsită de pe masa oricărui romând adevărat. Ce ascunde, de fapt, acest aliment, în spatele gustului delicios?
Brânza, unul dintre inamicii unei siluete de invidiat
În cadrul emisiunii „Frecvența Gustului”, nutriționista Mihaela Bilic a vorbit despre avantajele și dezavantajele consumului de brânză. Deși în cultura noastră, pâinea, dulciurile și grăsimile îngrașă cel mai mult, o parte dintre alimentele pe care le consumăm zilnic le excludem din categoria produselor calorice, deși nu ar trebui.
Printre acestea se numără și brânza. Mihaela Bilic a subliniat caracteristicile speciale ale brânzei românești, care se deosebesc semnificativ de cele ale altor țări, precum Franța sau Statele Unite.
„Avem obiceiuri aparte, care nu seamănă nici cu obiceiurile franțuzești, nici cu cele americane. Brânza noastră este telemeaua, brânza de burduf”, și-a început nutriționista seria de explicații.
În cadrul discuției, Mihaela Bilic a dezvăluit valoarea nutrițională a brânzei, deloc de neglijat, subliniind faptul că este un produs lactat extrem de concentrat și hrănitor.
Astfel, într-o bucățică de brânză, se regăsesc toate proteinele și grăsimile din lapte, în timp ce conținutul de apă este redus. Cu toate acestea, nutriționista a atras atenția asupra faptului că brânza este bogată în calorii, iar consumul trebuie gestionat cu atenție.
„Brânza este un produs lactat, dar este un produs lactat extrem de concentrat, de hrănitor. Din cauza asta sau datorită acestui fapt avem într-o bucățică de brânză tot ce înseamnă proteinele și grăsimea din lapte și foarte puțină apă, dar și numărul de calorii crește pe măsură”, a explicat Mihaela Bilic.
Câte calorii ascunde o felie de brânză?
În continuare, Mihaela Bilic a atras atenția asupra aportului caloric al brânzei și a importanței de a o consuma cu măsură, chiar dacă are beneficii nutriționale incontestabile.
Nutriționistul a oferit informații relevante despre valoarea calorică a laptelui, dar și a brânzei, care necesită o cantitate de lapte mult mai mare pentru prepare. Astfel, telemeaua, în funcție de conținutul său de grăsime, poate ajunge la aproximativ 300-350 de calorii/suta de grame.
”Dacă vorbim despre laptele proaspăt, avem undeva în jur de 40-45 de calorii pe suta de mililitri. Când concentrăm laptele – cred că între 5 și 7 litri de lapte sunt necesari pentru un kilogram de telemea – eliminăm apa și concentrăm și caloriile.
Telemeaua, în medie, are undeva în jur de 300-350 de calorii, depinde cât este de grasă, deci dintr-o dată vorbim despre un aliment hrănitor care se mănâncă cu măsură”, a afirmat Mihaela Bilic.
Nutriționista a subliniat importanța conștientizării conținutului caloric al brânzei și a atras atenția asupra faptului că, deși este un aliment hrănitor și delicios, consumul excesiv poate duce la aport caloric crescut, ceea ce poate afecta greutatea și sănătatea generală. Aceasta a ținut să precizeze că mulți oameni care consumă pâine cu brânză și roșii cred că pâinea este cea care îi îngrașă, însă se înșală.
”Pentru că nu pâinea îngrașă din rețeta pâine cu brânză și cu roșii, ci brânza. Și atunci, degeaba mâncăm brânză goală cu roșii, pentru că din 100 de grame de brânză, o feliuță cât palma și cât degetul de groasă, ne vin 300 de calorii care nici pe o măsea nu ne ajung. Brânza este o esență de lapte și da, se mănâncă cu măsură”, a mai spus Mihaela Bilic la Europa FM.