Metroul de la Romană, zonă de „război”: de ce au fost mobilizați sute de medici. FOTO

Metroul de la Romană, zonă de „război”: de ce au fost mobilizați sute de medici. FOTO
FOTO: IGSU

Stația de Metrou de la Piața Romană a fost zonă de „război” în noaptea de joi spre vineri. Explozii repetate au produs avarii la două garnituri de metrou și au surprins în interior 200 de persoane, unele dintre ele pe peron, altele în tunel. S-a activat Planul Roșu de Intervenție.

Din fericire, a fost doar scenariul unui amplu exercițiu militar la care au participat aproape 350 de pompieri, paramedici şi medici militari, care au fost ajutați de partenerii din Ungaria. Exercițiul s-a desfășurat și la stațiile Universitate și Piața Victoriei, dar la o scară mai mică. Miezul acțiunii a fost la Romană, unde, potrivit scenariului, au fost mobilizate 40 de ambulanțe civile și militare, dar și resurse de căutare-salvare.

FOTO: IGSU
FOTO: IGSU

Cum s-a desfășurat intervenția la stația de metrou de la Piața Romană

Intervenția de salvare a victimelor s-a făcut pe la coloane. Salvatorii, care au purtat măști de gaze, au găsit în subteran un tavan prăbușit și călători răniți în două garnituri de tren. Au fost făcute căi de aerisire pentru ca fumul produs în urma exploziei să fie evacuat.

Persoanele scoase la suprafață de salvatori au fost preluate de ambulanțe și transportate la Spitalul Militar Central, Spitalul Universitar și Spitalul Floreasca. Numărul mare de victime, precum și depășirea capacității de primire a răniților în unitățile spitalicești a impus amenajarea unui spital militar mobil de campanie în interiorul clădirii Academiei de Studii Economice (intrarea căderea Bastiliei).

FOTO: IGSU
FOTO: IGSU

Operațiunea a fost una foarte amplă și s-a întins în subteran și la suprafață de la stația Universitate până la Stația Victoriei. La Universitate, la gura de metrou de lângă Hotel Intercontinental au acționat resurse pentru extragerea victimelor din metrou, acordare prim ajutor, evacuare, transport la unități spitalicești. La Victoriei, vizavi de clădirea Orange au acționat resurse pentru extragere din metrou, acordare prim ajutor, evacuare, transport la unități spitalicești.

FOTO: IGSU
FOTO: IGSU

„Simularea desfășurată la metrou face parte din exercițiul medical multinațional VIGOROUS WARRIOR 19, co-organizat de Centrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale din România”, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI