Care sunt modurile prin care poți să scapi de facturile mari la energie? Mulți ar trebui să știe aceste soluții inventive găsite de români. Ce trebuie să faci? Lucrurile sunt foarte simple.
Românii se tem de cum vor fi lucrurile și în viitorul foarte apropiat și că nu vor ține pasul cu sumele uriașe pe care trebuie să le dea pe facturi. Câțiva dintre ei s-au gândit deja la câteva metode care îi vor face să stea mai liniștiți în privința bugetului familiei.
Una din soluțiile găsite este legată de aflarea dacă un contor înregistrează corect consumul. Trebuie să alegi un singur echipament electric din locuință, unul cu consum constant. Un exemplu bun este un radiator electric sau un aparat de aer condiționat.
Ulterior, trebuie să lași în priză doar acea sursă de consum și să notezi indexul afișat pe contor. După o oră verifică din nou cifrele. Un echipament are o putere de 1.000 de Wați și ar trebui să consume această cantitate de energie în cele 60 de minute.
O altă metodă este cea a prizei inteligente. Aceasta se găsește pe piață la prețuri accesibile și poate monitoriza exact consumul. Priza inteligentă afișează cantitatea de energie consumată de echipamentele care sunt conectate. Mai mult decât atât, ea poate fi folosită la multipli consumatori.
„Fac economie, economie mare. Ce să spun, televizor stau doar cu lumina televizorului. Pe unde mă duc sting și aprind”, spune o pensionară. „Păi, întâi ne plătim dările și pe urmă mâncăm. Ce au anunțat acum chiar ne e frică. Spun că o să ne dea 5%. Ce-i 5%. Cât îmi dă – 50 de ron. Cum să trăiești, ce să iei pe 50 de ron?”, mai detaliază această.
Amintim că ministrul Energiei a anunțat la jumătatea lunii trecute că facturile a aproximativ 13 milioane de oameni la energie electrică și gaze vor fi compensate. Virgil Popescu a prezentat ulterior un proiect de ordonanță în acest sens pentru românii din 5.7 milioane de gospodării care au un consum lunar la curent electric între 30 și 200 kWh.
”Regularizarea va fi la cinci luni de zile. Fiecare cred că poate să își gestioneze acest consum. Vrem să dăm drumul cât mai repede la acest lucru, vrem să fie cât mai simplu, să nu punem niciun om pe drumuri, să nici nu plimbăm oamenii pe la diverse autorități și nici banii între diverse autorități.
Discountul, compensarea, subvenția, cum vrem să îi spunem, să fie direct în factură, iar furnizorul să o recupereze prin deducere din taxele și impozitele pe care le plătește”, a explicat ulterior Ministrul Energiei.