Sunt mulți oameni care au căzut pradă escrocilor și și-au pierdut economiile de-o viață. Din păcate, hoții devin din ce în ce mai creativi și inventează tot felul de metode de a păcăli oamenii, care mai de care mai ingenioase și credibile. Așa a făcut și un escroc, care a păgubit un bărbat de 73 de ani din Abrud, județul Alba.
O nouă metodă de înșelăciune face victime în România. Metoda denumită „oala” l-a lăsat pe un bătrânel fără bani. Acesta și-a dat seama și a anunțat poliția imediat.
Mai exact, bătrânul de 73 de ani din județul Alba a fost victima unei persoane din Mureș, care l-a înșela vânzându-i oale la suprapreț.
Vânzătorul de tacâmuri și oale caută oameni în vârstă pe care să îi păcălească dându-le un preț bun inițial, apoi îi face să plătească mai mult, uneori chiar triplu prețului inițial.
Polițiștii de la Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, la data de 31 mai 2023, polițiștii de investigații criminale din Abrud au identificat un bărbat de 40 de ani, din Crăciunești, județul Mureș, ca persoană bănuită că ar fi săvârșit fapte de înșelăciune a cărei victimă a fost un bărbat de 73 de ani din Abrud.
Pe 19 mai, escrocul i-a oferit bătrânelului un set de tacâmuri, unul de cuțite și un set de oale, totul pentru suma de de 600 de lei.
Bătrânul a fost de acord, dar când să scoată banii, escrocul i-a spus că prețul e, de fapt, de 3.000 de euro, spunându-i vârstnicului să scoată bani de la bancomat.
Acesta a plătit 2.400 de lei, dar apoi și-a dat seama că a fost înșelat și a sunat la poliție.
Polițiștii au făcut cercetări și întreg prejudiciu a fost recuperat și restituit bătrânului.
La televizor și pe internet, ba chiar și în mijloacele de transport în comun, bătrânii sunt avertizați să nu se lasă pradă înșelăciunilor de tot felul.
Există o mulțime de metode de înșelăciune, iar câteva dintre ele sunt: metoda accidentul, metoda „expertizei banilor”, metoda „curierul”, metoda premiul cel mare, datorii către stat, cumpărătorii de PET-uri, agenții care fac „acte caritabile”, vot prin corespondență sau multe alte metode prin care bătrânii pot rămâne fără economiile de-o viață.
Autoritățile recomandă bătrânilor să fie prudenți la informațiile care li se oferă prin telefon sau prin sms-uri.
Nu trebuie să depui bani în conturile unor necunoscuți, să plătești pentru lucruri online dacă primești vreun mesaj și nu ai comandat nimic, nu trebuie să primești străini în casă sau să accepți schimburi de bunuri ori să dai bani în avans pentru ridicarea unor așa-zise premii.
Bătrânii sunt sfătuiți să sune la poliție sau să vorbească cu familia despre orice fel de situație întâmpină în legătura cu banii sau cu telefoanele/sms-urile primite din partea unor indivizi sau entități necunoscute.