Așa cum știm din poveștile spuse de bătrâni, sau din cele relatate de polițiști, hoții de apartamente foloseau în trecut șperaclul sau șurubelnița pentru a sparge o yală, dar astăzi autoritățile vorbesc de metoda nouă prin care hoții sparg apartamentele, iar proprietarii trebuie să fie mult mai atenți.
În trecut, inclusiv printre hoți exista o anume rigurozitate a meseriei și o anume onoare, iar astăzi se pare că nu mai este vorba de așa ceva. Dacă în trecut, hoții se foloseau de celebrul șperaclu pentru a sparge o yală, conform poliției germane, astăzi lucrurile s-au schimbat, fiind vorba de metoda nouă prin care hoții sparg apartamentele.
Conform reprezentanților poliției din Berlin, hoții folosesc mai nou un lichid coroziv pentru a distruge încuietorile ușilor, iar cea mai nouă metodă ar fi fost folosită în aproximativ 30 de cazuri, mai spun reprezetanții poliției berlineze. Poliția din Berlin avertizează asupra reziduurilor de acid de pe ușile caselor și apartamentelor.
După cum s-a anunțat, la jumătatea lunii decembrie 2023 se înregistra o creștere a spargerilor de apartamente în Berlin, în care a fost folosit un lichid pentru a descompune încuietorile ușilor. Potrivit informațiilor, lichidul folosit apare, în funcție de materialul încuietorii, de la transparent la galben, verde sau maroniu.
Conform primelor constatări ale poliției, metoda neașteptată de jaf ar fi, de fapt, folosirea de acid azotic concentrat, conform informațiilor, unul dintre cei mai puternici acizi minerali din toate timpurile.
În cazul în care se găsesc lichide necunoscute pe ușile de apartament sau pe ușile de la intrare, proprietarii erau avertizați să anunțe imediat poliția și să se îndepărteze de zonele deteriorate, având în vedere pericolul la care s-ar supun dacă ar atinge respectiva soluție.
Lichidul nu trebuie atins sub nicio formă, nici măcar mănușile nu oferă protecție suficientă împotriva substanței extrem de corozive și iritante pentru căile respiratorii, mai precizează polițiștii germani.
Conform specialiștilor, acidul azotic concentrat este un acid mineral foarte coroziv, fumant, incolor și joacă un rol important în fabricarea îngrășămintelor și a explozivilor, fiind, de altfel, cunoscut și sub numele de spirit de niter și aqua fortis.
Aceiași specialiști mai atrag atenția spunând că expunerea la acidul azotic poate provoca iritarea ochilor, a pielii și a mucoaselor, poate provoca, de asemenea, edem pulmonar întârziat, pneumonită, bronșită și eroziune dentară. Acidul azotic este foarte coroziv, air cei expuși pot fi afectați de acidul azotic.