În ultimii ani, tot mai mulți români au căzut victima unor grupuri de indivizi puși pe înșelat. Au metode inventive, care mai de care mai sofisticate. Indivizii reușesc de cele mai multe ori să se îmbogățească pe seama românilor creduli. Dar există și alți români, mai vigilenți, și nu cad pradă unor astfel de practici, precum metoda „curierul”, care a devenit înșelăciunea momentului.
Odată cu evoluția tehnologiilor, referindu-ne aici la hoții cibernetici, metodele de înșelăciune au luat amploare peste tot în lume. Cum era de așteptat, nici România nu a scăpat de aceste grupuri care au reușit, în multe situații, să scape basma-curată și cu sume importante de bani, furate de la românii creduli.
De curând, unii români primeai, de exemplu, un SMS ca și cum ar fi venit din partea unei bănci importante din România. Cei care nu sunt familiarizați cu aest tip de infracțiuni, au avut tendința de a da curs imediat mesajului. În acest caz mesajul vorbea de securitatea contului bancar.
Unii au dat curs mesajului. Astăzi sunt puși în fața unui fapt clar, datele personale au fost folosite de infactori pentru a sustrage sume de bani din conturile bancare.
De cealaltă parte, metode, precum metoda „accidentul”, să le zicem analogice, și acestea au luat amploare. Românii mai creduli au căzut în plasa infractorilor. O nouă modalitate de a înșela românii este și metoda „curierul”, caer a devenit, conform polițiștilor, înșelăciunea momentului.
Conform publicației locale „Observatorul prahovean”, un ploieștean s-ar fi trezit cu un mesaj de la o așa-zisă firmă de curierat. Deși omul spune că nu comandase nimic, a decis să vadă despre ce este vorba. Ideea este că, la o căutare pe internet, firma apărea ca fiind nouă, înființată chiar în această lună.
Cât despre obiectul ce avea să vină prin curierat, ploieșteanul știa doar că are de plătit 70 de lei. Aceeași potențială victimă prin metoda „curierul” mai povestește că o altă persoană a pățit exact la fel. Numai că, suma era mai mare, 150 de lei, iar în colet avea să găsească altceva:
„O colegă de-a mea din Bărcănești a pățit același lucru. A fost anunțată că a primit un colet, iar contravaloarea e de 150 de lei. La fel, nu comandase nimic.
Cunoscându-l pe curier, a cerut desfacerea pachetului. Stupoare! Înăuntru erau doar niște cârpe!”, povestește ploieșteanul pentru publicația amintită.
Genul acesta de înșelăciuni, precum metoda „curierul”, au devenit o practică frecventă. Polițiștii de la criminalistică încearcă să depisteze aceste grupuri, uneori reușesc, alteori durează ceva timp, până reușesc să îi descopere.
Indiferent cum ar fi, este extrem de important să nu mai dăm curs primului impuls, și să verificăm cu atenție mesajele și orice alte lucruri care apar din senin și chiar sunt suspecte. Așadar, mare atenție!