Meteorologii trag un semnal de alarmă. Nivel record al concentrației de dioxid de carbon din atmosferă

Meteorologii trag un semnal de alarmă. Nivel record al concentrației de dioxid de carbon din atmosferă
Sursa foto: Maxim Mogilevskiy / Flickr

Meteorologii trag un semnal de alarmă și atrag atenția că nivelul dioxidului de carbon din atmosferă a urcat la cote alarmante. S-au comparat datele mai vechi și s-a ajuns la concluzia că planeta este pusă în fața unui pericol real.

Meteorologii din Hawaii au demonstrat că, în acest moment, concentrația de CO2 din atmsoferă, adică dioxodul de carbon, a depășit nivelul de 415 ppm – părți per milion. O asemenea valoare nu a mai fost atinsă în ultimii 800.000 de ani, susțin specialiștii.

„Este prima oară în istorie când atmosfera planetei a ajuns la 415 ppm de CO2”, a explicat unul dintre meteorologi.

De ce este creșterea nivelului de CO2 un semnal de alarmă pentru planetă

Potrivit specialiștilor, planeta a mai cunoscut astfel de perioada, când nivelul de CO2 a crescut alarmant. S-a mai întâmplat acest lucru în urmă cu trei milioane de ani. La acea vreme, fenomenul de încălzire globală era resimțit, iar temperaturile erau cu 2-3 grade mai ridicate decât în prezent.

Și în zilele noastre, meteorologii avertizează cu privire la încălzirea globală și susțin că, în lipsa unor măsuri anti-poluare, planeta va avea de suferit. În urmă cu trei milioane de ani, nivelul CO2 ar fi ajuns la 400 ppm, chiar mai puțin decât nivelul din prezent.

Nivelul mare al dioxidului de carbon din atmosferă e cauzat de arderea combustibililor și de defrișările masive. Pământul nu-și poate urma ciclul natural de răcire, iar temperaturile cresc alarmant, potrivit Digi24.

Din cauza concentrației mare de CO2, temperaturile au crescut în ultimele decenii. Dacă acest ritm se va menține, atunci incendiile de vegetație se vor înmulți, iar sănătatea oamenilor e pusă în pericol. Calculele arată că se vor înmulți fenomenele meteo extreme.

Dacă va fi din ce în ce mai cald, atunci se vor produce mișcări mari migraționiste, pentru că multe zona nu vor mai putea fi locuibile.