Meteorologii avertizează. Urmează o iarnă foarte grea. Când vine frigul extrem peste noi
Vești proaste de la meteorologi pentru românii care și așa sunt speriați de facturile mari care vor veni la iarnă. Astfel, meteorologii avertizează că urmează o iarnă foarte grea. Când vine frigul extrem peste noi, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.
Vești proaste pentru români. Meteorologii anunță o iarnă foarte grea. Când vine frigul
În contextul în care România deja tremură cu gândul la facturile mari ce vor fi de plată în această iarnă, meteorologii mai au și ei o veste foarte proastă. Aceștia avertizează că ne vom confrunta cu o iarnă foarte grea.
Avertismentele meteorologilor arată că șansa unul val de frig în acest an, cel mai sigur în decembrie, rămâne „foarte reală”, anunță Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice de la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice de Interval Mediu (ECMWF), conform Politico.
Frigul ar putea veni înainte de Crăciun
„Ieșim dintr-o vară călduroasă. Știm că iernile sunt din ce în ce mai blânde. Așa că am putea înclina să credem că va fi o iarnă blândă și că nu trebuie să ne facem griji. Este foarte posibil să fie așa, dar prognoza pe care o emitem astăzi și înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic ne determină să sugerăm că, de fapt, există o șansă de a avea un val de frig în acest an și există această șansă – înainte de Crăciun – care este mai mare decât într-un an normal.
Șansa unui val de frig în acest an, cel mai probabil în decembrie, rămâne foarte reală. Prognoza de acum este, însă, plină de incertitudine, iar factorii cheie care ar putea afecta condițiile – în special în ianuarie și februarie – nu sunt încă în joc”, mai spune Carlo Buontempo.
De ce este posibil să fie o iarnă grea
Iarna grea care se anunță ar fi legată de un val de frig cunoscut ca „eveniment de blocare”. Asta se întâmplă atunci când presiunea ridicată persistentă duce la vânturi de est „anormale” și temperaturi mai reci peste Europa. Acum, condițiile climatice arată că probabilitatea ca un astfel de eveniment să se producă este mai mare decât de obicei.
Avertismentul vine în timp ce țările europene continuă să-și umple depozitele de gaze naturale, sperând să iasă din iarnă fără a avea nevoie de gaze naturale din Rusia.
Nu se știe cum vor fi lunile ianuarie și februarie
Un alt factor important în determinarea vremii din lunile ianuarie și februarie este vortexul polar. Inelul de vânt de mare viteză ce înconjoară Arctica nu este încă stabilit ceea ce face imposibilă orice predicție sigură cu privire la aceste luni.
Ca urmare a celor constate, Carlo Buontempo crede că este important ca guvernele UE să folosească cât mai mult posibil datele existente despre condițiile climatice și modelele meteorologice probabile.
Ar trebui să facă asta pentru a vedea perioadele de frig, dar și pentru predicția perioadelor de vânt scăzut și precipitații scăzute care ar putea afecta producția de energie regenerabilă.