16 apr. 2024 | 12:19

Meteorologii ANM au dat alertă de cod galben în România. Vin furtunile!

Vremea Meteo
Meteorologii ANM au dat alertă de cod galben în România. Vin furtunile!
ANM a emis 2 avertizări de Cod Galben

În ultimele 48 de ore, ca urmare a furtunii Renata, mare parte din Europa se află sub avertizări de vremea ea. În aceeași măsură, meteorologii ANM au dat alertă de cod galben în România, anunțând că vin furtunile, precizând și care sunt zonele afectate.

ANM a dat alertă de cod galben în România

Furtune Renata își face simțită prezența și pe teritoriul României, iar la această oră în Capitală cerul este înorat, deși valorile termice sunt ceva mai ridicate pentru perioada din an în care ne aflăm. În acest context meteorologii ANM au dat alertă de cod galben în România, una fiind valabilă până în jurul orei 15:00, iar cealaltă până în cursul serii, în jurul orei 20:00, meteorologii avertizând că vin ploile în România.

Pentru avertizarea valabilă până diseară, la ora 20:00, ANM anunță „instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale”, dar și apariția precipitațiilor în acest interval de timp:

„În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale, apoi și în rest.

Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice și izolat grindină și vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp. Vântul va avea local și temporar intensificări, marți (16 aprilie) în toate zonele, iar miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h.

Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.”, precizează meteorologii ANM.

Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

Cea de a doua avertizare, valabilă până în jurul orei 15:00, menționează și care sunt zonele ce vor fi afectate de acst nou Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, fiind vorba de centrul și vestul teritoriului, dar și în zonele montane, existând predispoziția pentru vijelii, grindină și instabilitate atmosferică temporar accentuată:

„În intervalul menționat, în Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 km/h, izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.”, se arată în avertizarea de Cod Galben.

Furtuna Renata și impactul ei în Europa

Așa cum relatam și ieri, furtuna Renata a lovit vestul continentului, preponderent în Scoția, dar și Franța, mai ales în zona de sud-vest a acestei țări, deși valorile termice au ajuns la peste 30 de grade și aici.

Conform meteorologilor, în mai multe zone din Franța, râurile au ieșit din matcă și au inundat orașe, în urma furtunilor și a ploilor abundente care au cuprins sud-vestul și estul țării.

Sute de locuințe au trebuit să fie evacuate, iar multe zone din Franța încă se confruntă cu avertizări privind nivelul râurilor, în special în sud-vest și în est. Furtuna face prăpăd în Europa, iar meteorologii au mai precizat că va mai persista și în zilele următoare, și se așteaptă la cantități ceva mai ridicate de precipitații.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Capital.ro
Oraşul din România în care se construieşte cel mai modern stadion din țară. Simona Bucura: "Va avea peste 15.000 de locuri"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Iohannis se RETRAGE! ANUNȚ surpriză de la Palatul COTROCENI
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro