Ultimele 48 de ore au adus valori termice mult scăzute sub media anuală a acestei perioade. Asta a însemnat valori maxime până în 30 de grade, pe alocuri, dar asta nu înseamnă că am scăpat de caniculă și nici de alte fenomene. La această oră meteorologii ANM anunță o nouă alertă pentru România, precizând și unde lovesc furtunile și plouă torențial.
Conform celei mai recente prognoze meteo europene, sunt anunțate ploi torențiale și furtuni în părți din estul Europei.. Conform datelor, zona afectată include estul Republicii Cehe, centrul și sudul Poloniei și toată Slovacia.
Furtunile pot fi însoțite de vânt puternic, fulgere și posibil grindină. Ploile torențiale puternice ar putea declanșa inundații în zonele joase și alunecări de teren pe pantele instabile, inclusiv vânturi puternice ce pot provoca pagube materiale și întreruperi de energie electrică.
De altfel Slovacia a fost lovită recent de fenomene extreme care, ulterior, au ajuns și pe cerul României înfluențând în mod vizibil valorile termice și au favorizat noi fenomene extreme.
La această oră, ANM a emis o nou atenționare de Cod Galben pentru Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre, precizând că fenomenul vizează intensificări ale vântului:
”În Dobrogea vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55…65 km/h și izolat de peste 70 km/h în zona litoralului și în bazinul vestic al Mării Negre.
Notă: pe parcursul zilei de miercuri (16 august) în sud-estul țării vor fi intensificări temporare ale vântului cu viteze în general de 45…55 km/h.”, se arată în avertizarea emisă de ANM.
Vezi și: Meteorologii ANM, anunț îngrijorător pentru români. Ce se întâmplă cu temperaturile de mâine
Tot pentru ziua de azi mai există o alrtă meteo de averse și rafale de vânt, iar ANM atenționează că acceastă avertizare este valabilă pe tot parcursul zilei în nu mai puțin de cinci județe, precizând că vor fi ”averse care vor acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice și intensificări ale vântului”
Conform buletinului meteo pentru ziua de mați, cele cinci județe unde lovesc furtunile și plouă torențial sunt,. după cum urmează:
În general, mai precziează specialiștii, precipitațiile abundente și susținute ar putea declanșa inundații în comunitățile joase din apropierea râurilor, a cursurilor de apă și a pârâurilor.
Află detaliile despre: Fenomenul meteo bizar în august 2023. Specialiștii au emis cod galben, ce se întâmplă la jumătatea lunii
Inundațiile urbane sunt, de asemenea, posibile în zonele dezvoltate cu sisteme de drenaj al apelor pluviale ușor de depășit.
Locurile situate în aval de rezervoare sau râuri mari pot fi supuse unor inundații bruște după perioade relativ scurte de precipitații intense, iar alunecările de teren sunt posibile în zonele colinare sau muntoase, în special acolo unde precipitațiile abundente au saturat solul.