07 feb. 2021 | 15:05

Meteo. Avertizare de ploi și polei în România. Până când este valabil, mare atenție

Vremea Meteo
Meteo. Avertizare de ploi și polei în România. Până când este valabil, mare atenție
Meteo. Avertizare de ploi și polei în România

Meteorologii au emis, duminică dimineața, cod galben de vânt și polei, precum și o informare meteorologică de ploi. Aceasta va fi valabilă de duminică până luni, la orele 12:00. 

Cod galben de vânt și polei. Ce zone sunt vizate

Avertizarea meteo este valabilă de duminică, 7 februarie, ora 16:00 până la 8 februarie, ora 12:00. Zonele vizate sunt Banatul și zona Carpaților Meridionali.

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70…90 km/h, iar îndeosebi la peste 1800 m, rafalele vor depăși 100…120 km/h, spulberând zăpadă. În Banat, rafale vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

Pentru Moldova s-a emis o avertizare de cod galben de polei. Temporar, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și burniță, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord și centru.

Intervalul de valabilitate: 07 februarie, ora 10:00 – 09 februarie, ora 12:00

Fenomene vizate: ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului;

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1800 m, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40…60 km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

În prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum și cu intensificări ale vântului.

Cum va fi vremea Duminică

În sudul şi în sud-estul ţării vremea va fi în general închisă, cu nebulozitate stratiformă sau ceaţă persistente, asociate pe arii restrânse cu burniţă sau ploaie slabă, condiţii în care valorile termice diurne vor fi apropiate de cele normale în prima decadă a lunii februarie.

În Moldova și în zona montană limitrofă vremea va fi rece, iar temporar se vor semnala precipitaţii slabe mixte, care pe alocuri vor favoriza depuneri de polei. Izolat se va semnala polei la începutul zilei și în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei.

În regiunile intracarpatice vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an; cerul va fi temporar noros ziua, dar cu înnorări accentuate în a doua parte a nopții, când aria ploilor va fi în extindere treptată. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special în zona Carpaților Meridionali și în sudul Banatului, unde temporar vor fi rafale de 60…70 km/h, iar pe creste, în cursul nopții, de peste 90…100 km/h, dar pe arii restrânse şi în celelelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor încadra între -6 grade în nordul Moldovei și 15 grade în Dealurile de Vest; minimele termice vor fi cuprinse între -7 grade în extremitatea de nord a Moldovei și 10…11 grade în sudul Banatului.

Vremea în București  va fi închisă, cu nebulozitate joasă persistentă şi fără variaţii termice pe tot parcursul intervalului, respectiv valori în jurul a 4 grade la amiază şi în jur de 3 grade spre dimineaţă. Trecător se va semnala burniţă, iar mai ales noaptea se poate forma ceaţă. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în cursul zilei.

Prognoza meteo luni

 În cea mai mare parte a țării vremea va fi caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă îndeosebi în centru și sud-est, unde vor fi temperaturi cu peste 10 grade mai mari față de mediile multianuale. Astfel temperaturile maxime se vor încadra între -1…0 grade în nordul Moldovei și 17…18 grade în sudul Dobrogei, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 10 grade.

Cerul va avea înnorări, iar aria ploilor va cuprinde majoritatea regiunilor; în Moldova vor predomina ploile şi local, în nordul regiunii, vor fi depuneri de polei. În zona montană înaltă, iar în a doua parte a nopţii şi în nordnord-vest precipitaţiile vor fi și sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În sudul teritoriului ploile vor avea caracter de aversă şi izolat vor fi însoţite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi mai însemnate în zonele de munte și în regiunile vestice, unde local se vor cumula 15…20 l/mp și izolat 25…30 l/mp. Vântul va sufla tare la munte, cu rafale ce vor depăşi pe creste 90…110 km/h, viscolind şi spulberând zăpada; intensificări locale şi temporare vor fi şi în celelalte zone, cu viteze mai mari, în general de 50…70 km/h, în special în vest, în centru şi în sud-est. Mai ales la începutul intervalului, în zonele joase pe arii restrânse va fi ceață.

Vremea în București se va încălzi semnificativ, astfel că temperatura maximă va fi de 10…12 grade, iar cea minimă de 5…7 grade. Cerul va avea înnorări şi mai ales spre seară vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice.

Vântul va slab și moderat, cu intensificări temporare, în special în a doua parte a intervalului, când viteza la rafală va fi în jur de 50 km/h. Dimineața vor mai fi condiții de ceață.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Capital.ro
Prime de Paşte oferite de angajatorii români. 7 din 10 companii vor oferi beneficii extra
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Locuri de MUNCĂ disponibile! Se oferă SALARII de 6.500 de lei
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro