Alertă meteo ANM. Vine gerul în România: cum va fi vremea în București

Alertă meteo ANM. Vine gerul în România: cum va fi vremea în București
Vine gerul în România

Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, în acest sfârșit de săptămână, un val de aer rece va cuprinde toate zonele țării. Gerul va fi crunt dimineața și noaptea.

Alertă meteo ANM. Vine gerul în România

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu a declarat la Digi24 că la finalul săptămânii, frigul va cuprinde toată țara, iar diminețile și nopțile vor fi extrem de geroase.

Mai mult, în depresiuni se vor înregistra temperaturi de până la -20 de grade Celsius, iar în București valorile vor ajunge la -10 grade C.

”Vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă. Masa de aer rece va persista până la jumătatea săptămânii viitoare. Mâine (vineri – n.r.) vorbim de vreme în răcire în nord, nord-vest și  în centrul țării, unde temperaturile vor coborî la -13 grade. Cele mai ridicate valori, 4 grade Celsius la nivelul maximelor, se vor înregistra doar în partea de sud-est”, a spus directorul ANM Elena Mateescu.

Vremea în următoarele patru zile

Potrivit Elenei Mateescu, în toate regiunile din România vor urma patru zile de ger. De asemenea, ninsorile vor apărea în mai multe zone din țară, iar în depresiunile din estul Transilvaniei și cele extracarpatice se vor înregistra valori de până la – 20 de grade celsius.

„Sâmbătă, duminică, luni și marți, dar mai ales în ultimele 3 dintre cele 4 zile e posibil să se înregistreze cele mai scăzute valori termice. La sfârșitul acestei săptămâni și în primele zile din săptămâna viitoare, valorile de temperatură vor scădea posibil sub -20 de grade în depresiunile din estul Transilvaniei și în regiunile extracarpatice. Pe litoral vor fi -7 grade, iar la București -10 grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu la Digi24.

Valorile termice vor fi sub normalul perioadei

Directorul ANM susține că, în cazul în care temperaturile negative continuă mai mult de 4 sau 5 zile, putem vorbi despre un ger persistent. Valorile termice din acest interval vor fi sub normalul pentru această perioadă.

„Aceste valori reprezintă vreme geroasă pentru următoarele 4-5 zile, reprezinta valori mai coborâte față de ce ar fi normal. Ar trebui să înregistrăm valori cuprinse între 7-8 și – 10 grade. La nivelul temperaturilor minime sub -12, -13 grade în depresiuni, până la 0 grade în zona litoralului.

Cele -20 de grade pe care le așteptăm în depresiuni reprezintă valori mai coborâte. Trebuie să luăm în considerare și durata, numărul de zile, pentru că deja mai mult de 3-4 zile consecutive reprezintă un ger persistent”, a adăugat directorul ANM, Elena Mattescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI