Meteo. Avertisment crunt de la ANM: gerul siberian face ravagii în România. Temperaturile scad drastic

Meteo. Avertisment crunt de la ANM: gerul siberian face ravagii în România. Temperaturile scad drastic
Noi detalii despre meteo: avertisment ANM - cod galben de ger în toată țara

Meteorologii de la ANM au prelungit avetizările de ger. Vor fi până la minus 20 de grade Celsius în mare parte din țară. Astăzi, 15 februarie, temperaturile maxime se vor încadra în general între minus 4 și 6 grade Celsius. Va ninge local în nord, centru, nord-est și izolat în sud.

ANM, vești noi despre vreme. Avetizările de ger au fost prelungite

Conform informării emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea va fi deosebit de rece, local geroasă dimineața și noaptea, în nordul, centrul și estul teritoriului. În aceste zone, temperaturile minime se vor încadra între -15 și -10 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor coborî până în jurul a -20 de grade.

De asemenea, ANM a emis avertizări Coduri galbene de vânt pentru Carpații Meridionali și Orientali și pentru zona Moldovei. Sub cod galben de vânt va fi și zona Moldovei, luni, până la ora 20.00. Intensificări ale vântului cu viteze în general de 40-50 km/h vor fi și în Transilvania, Oltenia, Dobrogea și estul Munteniei.

Informare meteo 

Interval de valabilitate: 15 februarie, ora 20:00 – 17 februarie, ora 10:00. Fenomene și zone afectate: vreme deosebit de rece și ger dimineața și noaptea în nord, centru și est și local în sud. În intervalul menționat, în nordul, centrul și estul țării, vremea va fi deosebit de rece, local geroasă dimineața și noaptea, iar în cursul nopții de marți spre miercuri (16/17 februarie) și în regiunile sudice.

În aceste zone temperaturile minime se vor încadra, în general, între -15 și -10 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor coborî până în jurul a -20 de grade. Maximele termice din cursul zilei de marți (16 februarie) vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -6 și 0 grade.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 15 februarie, ora 10:00 – 16 februarie, ora 02:00. Fenomene și zone afectate: intensificări ale vântului în Carpații Meridionali și Orientali, la altitudini de peste 1700. În intervalul menționat, vântul va avea intensificări în Carpații Meridionali și Orientali, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, cu rafale de până la 70…90 km/h, spulberând temporar zăpada și determinând scăderea vizibilității. Interval de valabilitate: 15 februarie, ora 10:00 – 15 februarie, ora 20:00. Fenomene și zone afectate: intensificări ale vântului în Moldova

Pe parcursul zilei de luni (15 februarie), în Moldova, local și temporar vor fi intensificări ale vântului cu rafale în general de 55…60 km/h, astfel încât senzația de rece va fi accentuată, iar în jumătatea de nord a regiunii, zăpada va fi spulberată. Notă: intensificări ale vântului cu viteze în general de 40…50 km/h vor fi și în Transilvania, Oltenia, Dobrogea și estul Munteniei.

Vremea în țară, marți, 16 februarie

În regiunile vestice și nord-vestice, vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări pe crestele montane și în zona costieră a Dobrogei. Izolat vor fi și condiții de ceață cu depunere de chiciură. Maximele zilei se vor încadra între -6 și 5 grade Celsius, iar temperaturile minime vor fi între -20 și -4 grade Celsius.

Vremea în alte zone de pe continent

În sud-vestul continentului vremea va fi schimbătoare. În Peninsula Iberică vor fi în jur de 13 grade Celsius, în Madrid 13, în Lisabona 17, în Amsterdam sunt așteptate ploi și un grad în termometre. În plus, se schimbă vremea în Londra, unde tot au fost ninsori în ultima vreme. Termometrele vor arăta acum o maximă de 11 grade Celsius și cerul va fi mai mult senin.