Meteo. Avertisment ANM de ultimă oră: vin ploi torențiale peste România. Zonele vizate

Meteo. Avertisment ANM de ultimă oră: vin ploi torențiale peste România. Zonele vizate
ANM - ploi

Meteorologii au venit cu vești noi despre vreme. Așadar, începând din această seară, vremea se va schimba radical. Mai exact, temperaturile ridicate vor fi înlocuite cu ploi torențiale și vânt puternic.

Meteo. Avertisment ANM de ultimă oră: vin ploi torențiale peste România

Așadar, luna aprilie vine cu vreme schimbătoare. Din seara aceasta, de la ora 21:00, și până mâine la ora 21:00, va fi în vigoare o avertizare de ploi și vânt puternic în nordul, centrul și vestul țării.

Mai exact, în Maramureș, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Banat și în Moldova, noaptea de joi spre vineri o să fie una cu furtuni, deoarece ploile vor fi însoțite de descărcări electrice, izolat va cădea și grindina, iar vântul va bate cu peste 70…80 km/h.

Totodată, în cursul zilei de vineri, 2 aprilie 2021, fenomenele menționate anterior vor avea loc și în sud-estul țării, dar vor fi de scurtă durată. Cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15…25 l/mp. Vântul va avea intensificări mari, mai ales local și temporar, cu viteze în general de 45…55 km/h. În zona montană, ploile și vântul, îndeosebi în Carpații Meridionali, pe creste înalte, vor face ca stratul de zăpadă să se topească parțial.

”În intervalul menţionat, vor fi ploi mai ales sub formă de aversă, însoţite şi de descărcări electrice, în noaptea de joi spre vineri (01/02 aprilie) şi în prima parte a zilei de vineri (02 aprilie) în Maramureş, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Banat şi în Moldova, iar în cursul după-amiezii zilei de vineri (02 aprilie), în special în regiunile sud-estice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 15…25 l/mp, favorizând topirea parţială a stratului de zăpadă din zona montană. Izolat se va semnala grindină”, transmite ANM.

În Muntenia, până în data de 3 aprilie va ploua slab şi trecător pe spaţii restrânse, apoi urmează perioade cu probabilitate mai ridicată pentru ploi care pot fi în general moderate cantitativ.

Vremea la munte

Până în data de 2 aprilie, vremea o să se încălzească treptat, așadar, de la valori în general sub cele specifice perioadei la început (ziua -1 la 4 grade şi noaptea -8 la -3 grade) la temperaturi peste cele normale, maxime în medie de 4 – 10 grade şi minime de -4 la 2 grade. Apoi, vor alterna zilele calde. Pe spaţii mici şi trecător vor fi precipitaţii mixte, iar după data de 2 aprilie, o să fie perioade cu probabilitate mai ridicată pentru precipitaţii, local moderate sau însemnate cantitativ.