Meteo ANM. Ca și alte țări din sud-estul Europei, România avea o climă temperat continentală, cu veri foarte calde și ierni reci și cu zăpadă. Din păcate realitatea acestor zile este cu totul alta. Specialiștii ANM spun că am ajuns să avem doar două anotimpuri în miez de iarnă. ANM a explicat și care este motivul pentru această situație fără precedent. Dacă în urmă cu câțiva ani, iarna aveam zăpadă și temperaturi scăzute, acum lucrurile stau cu totul altfel.
În anii trecuți, În România iernile erau adesea suficient de friguroase pentru a îngheța râurile. Cel mai mare, Dunărea, în timpul iernilor, îngheța ocazional. Cel mai recent s-a întâmplat în 2012, când am avut o iarnă foarte friguroasă, iar temperaturile au coborât până la -32,5C.
Conform datelor meteo ANM, în ianuarie 2014, viscolele puternice au închis sud-estul țării. Valurile de căldură din timpul verii pot fi, de asemenea, extreme. De exemplu, în 2012, temperaturile au urcat până la 42C, provocând o serie de decese.
Precipitațiile sunt destul de scăzute departe de lanțurile muntoase, cum ar fi Carpații, și se produc mai ales primăvara și vara, uneori însoțite de furtuni. Vânturile suflă adesea dinspre stepele rusești spre nord și est. Acestea, de obicei, erau mai reci iarna, dar foarte calde și uscate vara.
Singura linie de coastă a României este o porțiune de 225 km de-a lungul țărmului vestic al Mării Negre. Aici, condițiile sunt mai puțin extreme decât în alte părți ale țării.
Cu mult mai puține precipitații, ceea ce face ca stațiunile precum Constanța să fie o destinație de vacanță populară. Cu toate astea, spun specialiștii ANM, în ultima perioadă s-au constatat modificări ale vremii și temperaturilor.
Aceleași date meteo ANM arată că în ultimii ani au mai fost situații în care, în timpul iernii să avem temperaturi ridicate, soare și niciun strop de zăpadă.
Într-un an s-a întâmplat să avem căldură ziua și zăpadă noaptea, chiar în ziua de 31 decembrie. În timpul zilei au fost temperaturi de cel puțin 20 de grade, iar noaptea a început să ningă.
Directorul ANM, Elena Mateescu a explicat de ce am ajuns ca, pe timpul iernii, să nu ne mai putem bucura de zăpada de altă dată, și să avem doar două anotimpuri.
„O analiză a contextului anul 2021 în ceea ce privește caracteristicile climatice ne arată că temperatura aerului în ţara noastră este în continuă creștere.
Perioada 2012-2021 fiind cea mai călduroasă perioadă de 10 ani consecutiv din istoria măsurătorilor meteorologice, și vorbim de măsurători din 1900 până în prezent, iată 122 de ani”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, conform Antena 3.
Începutul de an 2022 se pare că certifică cele spuse de directorul ANM. Elena Mateescu anunță pentru următoarea perioadă temperaturi și mai ridicate. Sunt valori neobișnuite pentru luna ianuarie, când ar fi trebuit să avem zăpadă și valori cu minus în termometre.
„Din 13 ianuarie o să observăm din nou o creștere a valorilor de temperaturi spre valori care să caracterizeze o vreme mai caldă cu temperaturi care pot să nu depășească 10 grade Celsius, după care din nou din 15 o alternanță de perioade mai reci.Aceasta este noua normalitate.”, mai spune Elena Mateescu, directorul ANM.
O explicație, cel puțin științifică, ar fi gradul de poluare și deja celebrul efect de seră, ca și cauze ale acestor dereglări. Rămâne să vedem ce se va întâmpla în zilele următoare și dacă vom avea, în cele din urmă, motive să ne bucurăm de zăpadă.