Meteo ANM. Cod galben emis în România de ninsori și viscol. Când scăpăm de ele

Meteo ANM. Cod galben emis în România de ninsori și viscol. Când scăpăm de ele
Meteo ANM. Cod galben emis in Romania de ninsori si viscol. Cand scapam de ele

Specialiștii ANM au emis o nouă avertizare meteo în ziua de 24 decembrie. Vremea se răcește considerabil în Ajunul Crăciunului, vom avea parte de un cod galben de viscol și ninsori în zonele de munte ale României. Temperaturile vor scădea cu mult. Ce ne așteaptă în vinerea aceasta. Meteorologii trag un semnal de alarmă.

Cod galben de viscol în Ajunul Crăciunului

Este iarnă în toată regula în România, iar Agenția Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo pentru Ajunul Crăciunului. Va fi cod galben de ninsori și viscol în regiunile montane de la noi din țară, în ziua de 24 decembrie, într orele 02:00 și 14:00.

Va ninge cantitativ în nord-vestul României și la munte, în special în zonele montane înalte. Vântul va prezenta intensificări la munte, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale ce vor depăși 80 – 100 km/h. Va viscoli, iar zăpada va fi spulberată, motiv pentru care vizibilitatea va fi extrem de scăzută în zonele respective.

Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava, Neamț, Mureș, Harghita, Bacău, Vrancea, Covasna, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș Severin, Alba, Bihor, Cluj, Sălaj.

De asemenea, va ninge în Munții Apuseni, în grupele vestice ale Carpaților Meridionali, în Carpații Orientali și în județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița, regiuni unde zăpada se va depune în strat gros.

Cum va fi vremea pe 24 și 25 decembrie

Vremea în weekendul de Crăciun va fi schimbătoare dar rece. În perioada 23 decembrie, ora 22:00 – 26 decembrie, ora 10:00, vom avea parte de cantități moderate de precipitații mixte, lapoviță, polei, iar vântul va sufla puternic.

Va ploua, temporar, în zonele de nord, centru și vestul țării, iar cantitățile de apă, acumulate pe tot parcursul intervalului, vor depăși local 20 – 30 l/mp și izolat 40 – 50 l/mp, cu precădere în zona deluroasă și montană aferentă.

În noaptea dintre joi și vineri, respectiv 23 și 24 decembrie, și în prima parte a zilei de vineri vor fi precipitații mixte în Crișana, pe alocuri în Banat și sud-vestul Transilvaniei, iar în Maramureș și local la munte, în Transilvania și în nordul Moldovei va ninge și se va depune strat de zăpadă.

În ziua de Ajun, pe 24 decembrie, va ploua în zonele joase de relief. Vineri și sâmbătă, în prima zi de Crăciun, în zonele de munte, la altitudini mai mici de 1700 m, vor predomina precipitațiile lichide, ce vor topi stratul format de zăpadă.