Meteo ANM. Canicula va face ravagii în România. Ce temperaturi fierbinți vom îndura

Meteo ANM. Canicula va face ravagii în România. Ce temperaturi fierbinți vom îndura
Vreme caniculară în săptămâna care vine

România a ajuns să treacă prin fenomene meteo extreme. Dacă cu câțiva ani în urmă, pe perioada verii, aveam temperaturi aceeptabile, astăzi avem parte de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie anunță pentru zilele următoare caniculă și discofonrt termic ridicat.

Meteo. Luna iunie a avut temperaturi istorice

Luna mai și aproape toată luna iunie am avut parte de precipitații abundente, pe alocuri chiar cantități foarte mari de apă. De la finele lunii iunie și începutul lui iulie fenomenele meteo au trecut în cealaltă parte. ANM anunță vreme caniculară în aproape toată țara, iar disconfortul termic creat va ajunge la un nivel ridicat. Conform datelor istorice, în luna iunie am avut pentru prima dată o avertizare de Cod Roșu în zona de vest a țării.

„Luna iunie ne-a dovedit din plin că trecem de la inundaţii la caniculă şi cu siguranţă vom vorbi din nou şi despre secetă în a doua parte a verii, după un an anterior excesiv de secetos. Pentru prima dată în luna iunie am avut cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării două zile consecutiv.

Acest lucru nu face decât să confirme că într-adevăr schimbările observate în evoluţia condiţiilor climatice din ţara noastră nu sunt o excepţie, ci o certitudine”, a precizat directorul general al ANM.

Vreme caniculară în săptămâna care vine

Noile condiții meteo pentru zilele următoare au fost anunțate chiar de directorul ANM, doamna Elena Mateescu.

„Mâine vremea va fi într-un proces, de la o zi la alta, de încălzire semnificativă în special în partea de vest și sud vest a țării. Deja mâine vom consemna 34 de grade Celsius în sudul Olteniei. Marți vorbim de 35 de grade pe arii extinse în partea de vest și sud-vest a țării.

Miercuri valorile vor fi de 36-38 de grade Celsius să fie de interes până la finele săptămânii. De miercuri valul de căldură se va intensifica, va persista, iar disconfortul termic va fi în accentuare.

În special în Câmpia de Vest și Câmpia Română acolo unde cu siguranță pragul de test 180 de unități va fi atins și chiar depășit. Temperaturile resimțite vor consemna valori de peste 38 posibili 40 de grade Celsius asociate cu aport mare de umezeală în atmosferă.”, anunță Elena Mateescu, directul ANM.

Meteo. Averse scurte de ploaie marți și miercuri

Deși nu scăpăm de fenomenele meteo de caniculă, ANM anunță că vom avea parte și de precipitații sub formă de averse de ploaie. Aversele ăși vor face resimțită przența pe parcursul zilelor de marți și miercuri, în aproape tot teritoriul.

În zonele de munte și de deal, mai spune Elena Mateescu, cantitățile de apă s-ar putea să fie mai însemnate cantitativ, dar pentru o scurtă perioadă de timp.

„În același timp, vorbim și de averse pentru că mai ales pe parcursul zilei de marți și miercuri.  Odată cu intensificarea varului de căldură vor apărea și aversele cu caracter torențial. Vor fi cantități de apă mai însemnate în special în partea de est a țării.

În zonele de deal și de munte este posibil să consemnăm din nou pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare valori mai însemnate ale precipitațiilor. În același timp sunt aşteptate descărcări electrice vijelii și izolat căderi de grindină.”, a mai anunţat Elena Mateescu.