Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru perioada cuprinsă între 30 mai – 12 iunie. Începutul sezonului cald vine cu temperaturi ridicate. Românii au traversat o vreme capricioasă până acum cu unele averse în diferite părți ale teritoriului, dar lucrurile urmează să se schimbe. Iată mai multe detalii despre zonele afectate de caniculă! Valul de căldură urmează să fie incomod în această perioadă.
După câteva zile pline de averse în aproape tot teritoriul României, specialiștii au indicat un val de căldură în ton cu începerea sezonului cald. Chiar de pe 1 iunie începe disconfortul termic.
Mai exact, vom avea parte de 32-43 de grade Celsius în unele județe. Temperatura aerului va fi în creștere treptată în Moldova, de la valori apropiate sau ușor peste cele normale în primele zile la valori care vor caracteriza o vreme călduroasă între 2 și 6 iunie.
Media regională la amiază va fi de 30-34 de grade Celsius, ulterior gradele din termometre vor scădea puțin și vor ajunge din nou la grade obișnuite perioadei.
Local vor fi averse care pot avea izolat un caracter torențial. Gradul de instabilitate atmosferică va fi totuși unul mai ridicat după data de 6 iunie, atunci când fenomenele asociate vor fi frecvente.
Mai mult decât atât, sunt estimate cantități de apă mai însemnate. Prognoza în Muntenia indică vreme caldă în cea mai mare parte a intervalului. Mercurul crește în termometre în perioada 2-6 iunie, cu maxime ale aerului în medie de 30-34 de grade Celsius, mai ales în zonele de câmpie.
Avem minimele de 15-19 grade Celsius pe timpul nopții, iar în perioada 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat cu valori în general apropiate de cele specifice perioadei.
Vremea va fi caldă în majoritatea zilelor la munte, chiar deosebit de caldă între 2 și 6 iunie, când vom avea temperaturi de 20-25 de grade Celsius și minime de 8-14 grade Celsius.
În intervalul 8-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat care se va apropia de cel normal. Se vor semnala unele averse în prima săptămână la amiază pe arii extinse și izolat cu caracter torențial în data de 31 mai. Probabilitatea unor ploi frecvente și locale mai însemnate cantitativ va fi ridicată și în perioada 6-9 iunie.
„Să ne amintim că vara lui 2021 a adus primul cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării, iar pe 24 iunie, am avut 39 de grade la Timişoara – un record pentru ultima decadă a acestei luni”., a spus Elena Mateescu.
Directorul ANM a subliniat că trebuie să luăm în considerare că iunie este cea mai instabilă lună a anului și a verii din România. Aceasta a anunțat fenomene de instabilitate atmosferică accentuate.