Meteo 10-31 mai 2021. Cum va fi vremea: schimbări mari de temperatură toată luna

Meteo 10-31 mai 2021. Cum va fi vremea: schimbări mari de temperatură toată luna
Prognoza meteo pentru 10-31 mai 2021

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru perioada cuprinsă între 10 și 31 mai 2021. De ce temperaturi vom avea parte în majoritatea zonelor de pe teritoriul României?

Prognoza meteo ANM pentru perioada 10-31 mai 2021

Iată că au venit în sfârșit temperaturi calde așa cum toată lumea își dorea! Luna mai este cea mai călduroasă, dar și instabilă din toate cele ale primăverii. Unele zile sunt calde și însorite, altele caniculare, în timp ce câteva sunt încă dominate de averse în unele zone ale teritoriului României.

Ploile au adesea caracter torențial, arată specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. Cei din urmă au detaliat că schimbările bruște sunt cauzate de poziția centrilor barici de pe continentul european. România este influențată de cicloni mediteraneeni, de dorsala anticiclonului azoric sau de maximul barometric est-european.

Detalii pentru vremea pe fiecare săptămână

„Aceste modificări bruşte ale vremii se produc din cauza poziţiei centrilor barici de pe continentul european, ţara noastră fiind influenţată fie de cicloni mediteraneeni sau de dorsala anticiclonului azoric, fie de maximul barometric est-european sau, mai rar, chiar de anticiclonul nord-african”
Administrația Națională de Meteorologie

Săptămâna 3-10 mai: Valorile termice sunt mai coborâte decât cele specifice perioadei în jumătatea de nord a țării, dar mai ales în extremitatea de nord.
Săptămâna 10-17 mai: Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru săptămâna în cauză în jumătatea de nord-vest a țării, iar în rest  acestea sunt apropiate de cele normale intervalului.
Săptămâna 17-24 mai: Temperatura medie a aerului are valori apropiate de cele normale, posibil ușor mai scăzute în regiunile de nord și est ale României.
Săptămâna 24-31 mai: Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a  țării, în special în jumătatea de vest.

  • Anii cu cele mai calde luni de mai: Printre anii cu cele mai calde luni mai (temperatura medie lunară peste 16 grade Celsius) se află: 2003, 2018, 1996, 1968, 2007, etc.

Cum va fi vremea în Muntenia?

„Muntenia – Regimul termic diurn nu va avea variații ample în decursul celor două săptămâni și se va caracteriza prin valori medii regionale ale temperaturilor maxime situate, în general, între 20 și 24 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 7, 12 și 13 mai.

Temperaturile nocturne vor oscila semnificativ în prima săptămână, când vor fi cuprinse între 7 grade pe 4, 5 și 9 mai și 11 grade pe 8 mai. În a doua săptămână minimele termice vor fi în creștere treptată, de la 7…8 grade la începutul săptămânii, până spre 11 grade la sfârșitul acesteia. Probabilitatea pentru averse va fi în general redusă, iar ploi slabe, pe arii restrânse, se vor semnala în jurul datei de 5 mai și, din nou, după 13 mai”, arată meteoromânia.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI