Jean Paler nu a fost dintotdeauna actor. Până să ajungă un nume celebru în showbiz, el își câștiga pâinea ca bijutier. Marele artist de comedie ne-a povestit, în detaliu, exclusiv pentru Playtech Știri, despre acele vremuri, când făcea mii de verighete pentru tinerii căsătoriți. Am aflat și ce salariu primea pentru această muncă extrem de migăloasă.
Jean Paler este un artist complex. A fost, mai întâi de toate, tehnician preparator metale prețioase, bijutier-gravor, apoi pictor, iar, în ultimii zeci de ani, și-a concentrat atenția pe actorie, profesie în care înregistrează și în prezent un uriaș succes la public. El ne-a vorbit despre perioada în care își câștiga banii meșterind verighete pentru tinerii căsătoriți:
”Am fost tehnician preparator metale prețioase în anii 70-80, lucram inele, cercei, brățări, lănțișoare, inele de logodnă, toate din aur și din argint. Am lucrat și mii de verighete la kilogram, modele comuniste, însă, ca să le poți obține, îți trebuia o aprobare de la Primăria de unde ți s-a eliberat certificatul de căsătorie.
Ți se dădea la mână un act, cu ăla veneai la noi, ți se lua măsura, apoi lucram verighetele în aur românesc. Pe atunci, erau modele simple, clasice. Nici nu costau mult, în jur de 400 de lei două verighete, din câte îmi amintesc. Aveam un salariu bun, la vremea aceea, de 2.700 de lei. Timp de 15 ani am fost bijutier, mi-a plăcut această meserie, dar mă atrăgea și scena, așa că m-am concentrat mai apoi pe actorie”.
La ce preț a ajuns însă gramul de aur? Vineri, 31 mai 2024, Banca Națională a României a comunicat că prețul gramului de aur e cu 0.15% mai mare decât pe 30.05.2024, adică de 345, 6579 lei.
Citiți și:
În comunism, Jean Paler știa să scoată bani și din piatră seacă. Pe lângă salariul de bijutier, el mai câștiga sume frumoase și din pictură, din tablouri, pe care le vindea prin Fondul Plastic:
”Am studiat mult, am fost și la secția de pictură, am vândut tablouri cu ajutorul prietenilor mei de la Uniunea Artiștilor Plastici, ei aveau ateliere de creație și, pe lângă ei, mai strecuram și eu câteva lucrări, mai făceam un ban. Nu mi-a plăcut să stau locului”.
Au început însă și colaborările în zona artistică:
”În anii 70 -80 scriam texte pentru brigada artistică, le regizam spectacolele, așa că mai primeam un bănuț în plus. Am obținut și atestatul de actor liber profesionist și de prezentator de spectacole, am făcut și un curs de 3 ani, ca instructor de brigăzi artistice, așa că puteam să instruiesc trupele de actori amatori. Cu satira nu era însă de joacă, la vremea aceea, toate textele mele treceau mai întâi prin sindicat pe la secretarul de partid”, ne-a mai spus Jean Paler, exclusiv pentru Playtech Știri.
Citiți și:
Jean Paler i-a desființat pe Mihai Bobonete și pe Bendeac: ‘Se desfac la șliț ca să râdă lumea’
Jean Paler a muncit din greu, încă din anii tinereții, însă tot are o pensie foarte mică, din care de-abia se chivernisește. El se pregătește pentru spectacolele de pe litoral, pentru întâlnirea cu turiștii:
”Am o pensie de vreo 1.600 de lei, foarte puțin, la ce prețuri sunt acum, la medicamente, la mâncare. Lunar îmi vin facturi la curent de 600 de lei, cum să trăiești din acești bani? Mai joc pe scenă, mă bucur că încă am succes, am fost recent și în Moldova, unde au fost sălile pline. Iar la vară revin în spectacolele de pe Litoral, de la teatrele de vară din stațiuni.
Banii pe care îi voi câștiga îi voi păstra pentru la iarnă, când vin facturi mari la curent și la bloc. De-abia aștept să îi distrez pe turiști, că și așa vin supărați de acasă, cu grijile lor. Mă bucur când fac pe cineva să zâmbească, înseamnă că nu este totul pierdut”, ni s-a mai confesat Jean Paler, exclusiv pentru Playtech Știri.