Meseria care e din nou la modă. Domeniul în care nu se mai face faţă în România, sunt prea multe cereri

de: Ștefan R. Apostol
14 09. 2022

Pe vremea stră-străbunicilor noștri, când nu exista nici măcar termenul de încălzire centrală, toți se încălzeau la gura sobei. Odată cu declanșarea Revoluției Industriale, cărbunele a devenit principalul combustibil pentru încălzirea locuințelor. Atunci, orașele supraaglomerate au început să producă fum cețos de la focurile de coșuri de fum. Meseria de coșar era esențială pentru a evita izbucnirea unor incendii în casă. Atunci când interiorul unui coș de fum devenea sufocat sau parțial blocat de o acumulare de funingine, puteau apărea incendii de coș de fum. Astfel de de situații existau și în România interbelică și comunistă, iar coșarii erau peste tot. Acum, în 2022, meseria de coșar este meseria care e din nou la modă. Se pare că sobele au revenit în actualitate, iar meseria de coșar a devenit domeniul în care nu se mai face faţă în România, sunt prea multe cereri.

Scurt istoric al meseriei curățătorilor de coșuri de fum

Șemineurile și celebrele sobe de teracotă există de secole, deși profesia este foarte diferită astăzi față de cea de la începuturi. Curățarea coșurilor de funingine poate părea că nu este o meserie care ar avea o istorie bogată, dar așa este. Există bune și rele în saga coșarilor. Dar, se poate spune că foarte puține lucruri sunt plictisitoare. În cele ce urmează sunt cinci fapte puțin cunoscute despre coșarii.

În lunga istorie a coșarilor, copiii erau cei care obișnuiau să urce și să curețe coșurile de fum aveau. Aceștia aveau o singură zi liberă în fiecare an, și anume ziua de 1 Mai. În Anglia, de exemplu, Jack-in-the-Green a fost în mod tradițional o parte din celebrarea sosirii primăverii pentru coșari.

Chiar și astăzi, un festival anual din Anglia sărbătorește coșarii. Un bărbat îmbrăcat în verdeață de 2,5 metri înălțime, de formă conică, conduce festivitățile de paradă. Figura plină de frunze îl reprezintă pe Jack care prinde viață în zorii zilei, moment în care coșarii mergeau la muncă în fiecare zi a anului, cu excepția zilei de 1 Mai.

Pe meleaguri mioritice, meseria de coșar, datează încă din perioada medievală, ulterior fiind practicată și în epoca interbelică și în comunism. Existau extrem de multe case încălzite la gura sobelor, iar coșarul era o prezență pitorească în România acelor vremi.

Există și un cântec celebru care spune „Ți-a ieșit coșaru-n drum. Și-o să ai noroc de-acum!”,  cântată de celebrul actor Colea Răutu. După marea industralizare a României, atât în perioada interbelică, cât și cea comunistă, încălzirea centrală a devenit preponderentă în mai toate casele și locuințele românilor. Astfel, ușor, ușor, meseria de coșar a devenit aproape perimată.

Coșarul, meseria care e din nou la modă în 2022

Deși nu este o meserie doar din perioada comunistă, meseria de coșar se pare că a revenit la modă. Mai ales acum, când trăim într-o perioadă de criză energetică acută. Așa se face că mulți români, care încă mai aveau în case sobe de teracotă, au decis să și le curețe pentru a le folosi la iarnă.

Alții, care nu aveau așa ceva în casă, au optat pentru instalarea unor șeminee, și trebuie să spunem că poate ajunge și la 20.000 de lei unul. Dar, pentru a putea funcționa corect, aceste sisteme de încălzire trebuie permanent curățate, iar asta ține de celebrul coșar, meserie care revine la modă.

Coșarii, care încă mai există în România, spun că nu mai fac față cererilor extrem de ridicate din această perioadă. Cu alte cuvinte este domeniul de activitate care poate face bani frumoși în aceste zile.

Gâște ca măturători de coșuri de fum

Problema coșului de fum murdar nu este una care să fie ușor de rezolvat. S-au căutat și alte soluții în afară de folosirea băieților cățărători, înainte de a se inventa în cele din urmă instrumente utile de măturat coșurile de fum. Unii coșari au folosit gâște, deși nu este o metodă infailibilă.

Procedeul consta în fixarea unei frânghii la gâtul unei gâște și forțarea păsării să zboare pe coșul de fum. Pasărea care se agita urca și apoi coșarul o trăgea înapoi în jos, astfel încât pasărea să îndepărteze funinginea.

Măturătorii de coșuri de fum se mai numesc și „Spazzacamini”

Curățatul coșurilor a fost sărbătorită în Santa Maria Maggiore, Italia, încă de acum multe secole. „Spazzacamini” este cuvântul italian pentru coșar.

Evenimentul italian sărbătorește progresul în industria coșarilor, care a eliberat în sfârșit copiii de munca brutală de a urca pe coșuri.

Echipamentul original de măturat este încă folosit

Atunci când în Anglia a pus capăt utilizării copiilor pentru curățarea coșurilor de fum în 1864, datorită adoptării „Actului pentru reglementarea curățătorilor de coșuri de fum”, a fost nevoie de o altă abordare pentru a face treaba, una care să fie mai fiabilă decât gâștele pe o frânghie.

În secolul al XVIII-lea, Joseph Glass a inventat instrumente constând în perii și bastoane care puteau fi acționate din șemineu și care curățau până la deschiderea superioară a coșului de fum. Uneltele folosite astăzi sunt, practic, variante moderne ale invențiilor lui Glass, folosite și de coșarii din România.