De-a lungul timpului, femeile și bărbații au rămas concentrați în diferite locuri de muncă și domenii, o tendință cunoscută sub numele de segregare ocupațională. Un studiu de cercetare arată că această delimitare între tipurile de joburi este cauza principală din spatele diferenței de remunerare între sexe. Însă, în ultimii ani, meseriile masculine sunt foarte căutate de doamne și domnișoare.
„Femeile dobândesc abilitățile și educația necesare pentru a intra în cariere specializate și, în multe cazuri, într-un ritm mai mare decât bărbații”, a spus Laura Lorenzetti, editor senior la LinkedIn, pentru CNBC. Ea citează cifre de la Biroul de Statistică a Muncii conform cărora femeile au mai multe șanse să obțină o diplomă de licență până la vârsta de 31 de ani decât bărbații.
Aceste constatări vin într-un moment în care femeile reprezintă majoritatea forței de muncă din Statele Unite și depășesc numărul bărbaților pentru prima dată din 2010. Tot reprezentantele sexului frumos sunt cele care râvnesc la meseriile care presupun multă activitate pe teren sau forță pentru a le îndeplini.
În ultimii ani se remarcă o tendință pentru cursurile de tractoriste sau vătmănițe. Pe scurt, joburile de bărbaţi sunt la mare căutare printre femei. Salariile atrăgătoare, deficitul de personal, dar şi condiţiile bune de muncă fac ca tinerele să-și schimbe radical cariera.
Un astfel de exemplu este Monica Balla, devenită cunoscută în nordul Moldovei pentru că își lucrează singură terenul datorită cursurilor de tractorist. Femeia deține o plantaţie de lavandă în Movileni, judeţul Iaşi.
„Nu e o meserie de femeie, dar se poate orice, nu este forță de muncă. Și atunci cine are terenuri agricole preferă doamnele să se urce în tractor și să lucreze”, a declarat ea pentru Observator.
Totuși, nu este singura femeie care a urmat cursurile Direcţiei Agricole pentru a conduce utilaje agricole, o meserie tipic masculină.
„În acest an avem 3 serii de tractoriști finalizați și, surprinzător, au fost și patru doamne care au susținut examenul”, a spus Roxana Florea, Direcția Agricolă.
Și la cursurile Companiei de Transport Public din Iaşi s-a înscris, anul acesta, un număr record de femei.
„În prezent, din 202 vatmani sunt 30 de doamne pe această poziție. Ne bazăm pe corectitutdinea lor și calmul lor din trafic, ele au cele mai puține evenimente rutiere la stradă, sunt atente”, a explicat Andreea Luca, purtător de cuvânt CTP Iași.
Sociologul Ciprian Iftimoaiei susține că, după Revoluție, femeile s-au emancipat, se ocupă de educație, vor să fie independente financiar. Se vorbește tot mai des de feminizarea multor profesii. În plus, salariile sunt mai ofertante pentru meseriile tipic masculine. În sezonul agricol, un tractorist poate lua chiar și 10.000 de lei pe lună, iar un vatman cu experienţă, peste 4.000 de lei.