20 aug. 2023 | 22:34

Mesajul uluitor al văduvei lui Mihai Șora după moartea lui Constantin Bălăceanu-Stolnici: ”Ciocoi, nu boier”

Știri generale
Mesajul uluitor al văduvei lui Mihai Șora după moartea lui Constantin Bălăceanu-Stolnici: ”Ciocoi, nu boier”
”Astăzi am pierdut un mentor, un prieten...doare ....” - Lazăr Gigel

În cursul acestei zile, așa cum anunța și bunul său prieten, Lazăr Gigel, s-a stins din viață, la vârsta de 100 de ani, Constantin Bălăceanu-Stolnici, dar au apărut imediat și controversele în ceea ce-l privește pe regretatul academician. Printre cei care au comentat momentul se numără și Louise Șora, văduva unui alt mare român, Mihai Șora. Citește mai departe și află care este mesajul uluitor al văduvei lui Mihai Șora după moartea lui Constantin Bălăceanu-Stolnici.

”După război, mulți viteji se arată!”, și arată cu degetul

În cursul acestei zile, așa cum era anunțat de către Lazăr Gigel, Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a decedat la venerabila vârstă de 100 de ani. Așa cum declara prietenul acestuia, ”Astăzi am pierdut un mentor, un prieten!”.

Vezi și: A murit Constantin Bălăceanu-Stolnici. Cine a fost academicianul considerat unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității

Dar, după proverbiala zicală ”După război, mulți viteji se arată!”, au apărut și comentariile și acuzațiile la adresa celui care a fost un important om de știință, un recunoscut neurolog și membru al Academiei Române.

Mesajul uluitor al văduvei lui Mihai Șora după moartea lui Constantin Bălăceanu-Stolnici: ”Ciocoi, nu boier”

Constatin Bălăceanu-Stolnici s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani

Multe dintre aceste acuzații fac referire la activitatea academicianului din perioada comunistă, fiind acuzat de colaborare cu Securitatea lui Ceaușescu și nu numai. Dar, tot astăzi, același Lazăr Gigel declara pentru DC News, ca răspuns la acuzațiile apărute în spațiul public:

”Am promis acum şase ani că nu voi vorbi despre ce s-a întâmplat cu CNSAS-ul, dar astăzi am să o spun. Noi am avut secretar general la CIADO pe Florian Chiriţescu, membru CNSAS.

Ni s-a spus foarte clar că trebuia să dispară academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici din viaţa publică şi politică mai ales, pentru că reuşise să coaguleze tot ce însemna facţiunile de dreapta, şi asta a deranjat pe foarte mulţi.

Ăsta a fost motivul pentru care Florian, care era membru CNSAS, spunea `credeţi că dacă eu, ca membru CNSAS, ştiam că este turnător adevărat, aş mai fi fost alături de dânsul în tot ceea ce înseamnă CIADO România?`. A fost o mare replică, şi Dumnezeu să îl ierte, pentru că între timp şi el a murit.”, declara Lazăr Gigel pentru DCNews.

Vezi și: Fosta șefă a Inspectoratului Școlar București, moarte șocantă în urmă cu puțin timp. Ioana Mihaela Neacșu a căzut secerată la pământ

Constantin Bălăceanu-Stolnici și colaborarea cu “caracterul special”

În 2017, conform unor texte chiar pe site-ul Academiei Române, regretatul Constantin Bălăceanu-Stolnici recunoștea colaborarea sa cu organele Securității, dar spunea academicianul:

“Aşa cum am declarat acum câteva luni, am colaborat cu serviciile secrete române în epoca Ceauşescu. Această colaborare a fost determinată iniţial de caracterul special al cercetărilor mele ştiinţifice (şi a relaţiilor internaţionale pe care mi le făcusem prin corespondenţă) ce se refereau la cibernetică şi la studiul reţelelor neurale care la acea epocă erau privite cu suspiciune şi considerate în mod aproape delirant de conducerea noastră ca putând fi foarte periculoase, politic şi militar, şi ca atare trebuie să fie monitorizate în mod riguros.

Apoi a fost determinată de faptul că eram cadru de conducere (şef de secţie) în cadrul Institutului de Geriatrie «Ana Aslan», unde aveam zilnic contracte cu străini având importante poziţii politice (chiar şefi de state), militare, economice, în presă şi cultură, la care se adăugau membri marcanţi din lumea terorismului islamic din acele vremuri, precum şi diplomaţii acreditaţi la noi.

Această colaborare se înscria în obligaţiile legale de atunci care impuneau raportarea tuturor contractelor şi discuţiilor avute cu personalităţile străine”.

Mesajul uluitor al văduvei lui Mihai Șora după moartea academicianului Stolnici

Dar, tot azi, pe Facebook a apărut și un alt mesaj, poate la fel de incisiv ca al altora, fiind vorba despre mesajul uluitor al văduvei lui Mihai Șora după moartea academicianului Bălăceanu-Stolnici.

Mesajul uluitor al văduvei lui Mihai Șora după moartea lui Constantin Bălăceanu-Stolnici: ”Ciocoi, nu boier”

Louise și Mihai Șora (8 iunie 2018, Iaşi)

Louise Șora a scris în urmă cu câteva ore ”Ciocoi, nu boier. (Noblețea este în altă parte.) Dumnezeu să-l ierte.”, făcând referire la titulatura cu care era deseori amintit regretatul academician.

Vezi și: Scandal pe averea lăsată în urmă de Mihai Șora. De ce este acuzată Luiza Palanciuc, văduva filosofului. Fiul cel mic a răbufnit

Redacția Playtech Știri la contactat pe Lazăr Gigel, prietenul apropiat al regretatului academician, în speranța unei reacții publice la adresa celor scrise de văduva lui Mihai Șora. Acesta ne-a răspuns: ”Unii atât pot!”.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
O mare greșeală la examenul auto. Mulți elevi o comit
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Capital.ro
Miercurea din Săptămâna Luminată, tradiții și superstiții. Ce nu au voie femeile să facă în această zi
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro