Mesajul lui Volodimir Zelenski către Occident după ce Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE. Ce i-a transmis lui Klaus Iohannis

Mesajul lui Volodimir Zelenski către Occident după ce Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE. Ce i-a transmis lui Klaus Iohannis
Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis Sursă foto: presidency.ro

Joi a avut loc un moment istoric în Europa după ce Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de de ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis și de Charles Michael, președintele Consiliului European. În urma deciziei statelor europene de a susține la nivel înalt țara pe care o conduce, Volodimir Zelenski a mulțumit tuturor țărilor și liderilor implicați pentru cea mai bună decizie care va consolida și mai tare Europa.

Klaus Iohannis, despre evenimentul care ar putea schimba cursul războiului din Ucraina

După summitul de la Bruxelles, desfășurat joi, cu ocazia oferii Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la aderarea la UE, Klaus Iohannis a transmis un mesaj plin de optimism și încredere față de cel mai recent eveniment istoric decis de guvernele europene, felicitindu-i pe președinții celor două țări pentru munca depusă.

“O zi istorică, în care Consiliul [European – n. red] a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, iar pentru Republica Moldova şi Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană. Este un mare pas care s-a făcut astăzi.

Cred că, prin acest pas, putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene. Politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova şi Georgia la rândul lor au primit un nou impuls şi sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele pentru a face apoi următorul pas.

Le felicit. Îmi doresc ca acest drum să fie rapid, bun, încununat de succes”, a adăugat Klaus Iohannis, în declarațiile de presă susținute la încheierea reuniunii liderilor UE, potrivit Digi 24.

Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui României

La rândul său, Volodimir Zelenski le-a mulțumit tuturor țărilor care au susținut țara lovită puternic de război, reușind să tranforme visul ucrainean într-unul european. Acesta a promis că va munci pentru a face din Ucraina un stat european, demn de a fi membru al Uniunii Europene. Acesta a promis generației actuale de tineri că ei sunt principalul obiectiv pentru care Ucraina va lupta neîncetat.

„Această decizie nu e doar pentru Ucraina. E cel mai semnificativ pas înainte pentru întărirea Europei care poate fi făcut acum și în condiții atât de dificile, când războiul cu Rusia ne testează abilitățile de a menține libertatea și unitatea.

Ucraina și-a făcut alegerea: un viitor mai apropiat de Uniunea Europeană. Am sacrificat enorm pentru asta. Firește, suntem abia la începutul drumului, dar acesta este în primul rând un țel pentru copiii noștri. Pentru ei vom clădi un stat european care va fi parte a Uniunii Europene”, a transmis acesta.

Volodimir Zelenski nu a uitat de sprijinul oferit de către România, astfel că, a avut doar cuvinte de laudă la adresa președintelui Klaus Iohannis, căruia i-a mulțumit pentru toată susținerea de care a dat dovadă, promițându-i că și de acum înainte, legăturile dintre cele două țări vor rămâne la fel de strânse.

”Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”, a fost mesajul lui Zelenski către Klaus Iohannis.