Volodimir Zelenski, anunț important cu câteva ore înainte de summitul Uniunii Europene. Ce promisiune îi face Occidentului

Volodimir Zelenski, anunț important cu câteva ore înainte de summitul Uniunii Europene. Ce promisiune îi face Occidentului
Volodimir Zelenski, liderul ucrainean

Ucraina se află la câteva ore distanță de summitul Uniunii Europene, întâlnire în cadrul căreia se va decide într-o mare măsură soarta țării care duce un război greu cu Rusia de 120 de zile. În cursul zilelor de astăzi și mâine, membrii UE vor decide dacă vor accepta ca Ucraina și Republica Moldova să primească statul de candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Ucraina, la un pas de a fi acceptată ca stat candidat la aderarea la UE

Comisia Europeană a propus aderarea celor două state la UE, ia Consiliul Europei va vota acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE. Acesta este un prim pas important, dar ulterior, după aflarea votului, urmează un întreg proces de negociere privind condițiile aderării. Deși multe țări au răaspuns afirmativ aderării, există însă și state al căror răspuns ne dă emoții tuturor.

Chiar și așa, în urmă cu trei zile, Volodimir Zelenski își anunța cetățenii cu privire la noi perspective de apărare a Ucrainei de către UE, după posibila aderare.

„Dragi ucraineni, toți apărătorii noștri! Suntem acum la un pas de începutul integrării cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Avem o concluzie pozitivă de la Comisia Europeană cu privire la candidatura pentru Ucraina, iar aceasta este o realizare istorică a tuturor celor care lucrează pentru statul nostru” , a transmis Zelenski după recomandarea făcută de Comisia Europeană privind acceptarea Ucrainei în UE.

În urmă cu câteva ore, liderul ucrainean a transmis un mesaj prin intermediul căruia a amintit de traumele rămase întregii lumi după cel de-al Doilea Război Mondial, subliniind că astăzi este ziua în care comemorăm victimele acelui conflict sângeros.

”22 iunie este Ziua de Doliu şi Comemorare a Victimelor Războiului. Acel război. Un război care avea să rămână pentru totdeauna în istoria secolului XX şi care nu avea să se mai repete niciodată. Dar s-a repetat”, a afirmat Zelenski în cel mai recent mesaj postat pe rețelele de socializare.

Ce urmărește Ucraina, de fapt

Volodimir Zelenski a menționat în mesajul său, cu o încărcătură emoțională și istorică foarte puternică ,care este obiectivul Ucrainei, având în vedere riscul de a-și pierde mai multe teritorii, dar și cetățeni. Potrivit președintelui, țara este pregătită să lupte pentru a obține victorie, iar la acest lucru trebuie să contribuie fiecare cetățean în parte, atât cât se poate.

Făcând comparație cu modul în care s-a desfășurat cel de-al Doilea Război Mondial, Volodimir Zelenski afirmă că nu trebuie permis ca acest conflict militar să dureze la fel de mult ca cel anterior, motiv pentru care luptă din răsputeri să primească acceptarea aderării la UE.

„Rusia a făcut pe 24 februarie acelaşi lucru pe care l-au făcut naziştii pe 22 iunie. S-au spus multe despre acest lucru, iar eu vreau să adaug un singur lucru. Atunci au trecut 1418 zile din dimineaţa invaziei până la înfrângerea agresorului. Trebuie să ne eliberăm ţara şi să obţinem victoria, dar mai repede. Mult mai repede.

Acesta este obiectivul nostru naţional şi trebuie să lucrăm zilnic pentru a-l atinge. Nu doar statul, ci şi fiecare cetăţean – la nivelul la care este posibil”, a adăugat liderul ucrainean.