07 ian. 2022 | 15:09

Mesaj de ultimă oră pentru românii care se încălzesc cu lemne de la Romsilva

News
Mesaj de ultimă oră pentru românii care se încălzesc cu lemne de la Romsilva
România secolului XXI și încălzirea gospodăriilor cu lemne

Deși iarna aceasta temperaturile nu au fost atât de scăzute pe cât ne așteptam, în anumite regiuni românii încă mai folosesc lemne pentru a-și încălzi gospodăriile. Aproape 80% din gospodăriile din România se încălzesc în acest mod. În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, guvernul PNL-USR al României asigura Uniunea Europeană de intenția sa de a pune capăt utilizării lemnului de foc pentru încălzire până în 2023. Dar, realitatea este cu totul alta, iar reprezentanții RomSilva au anunțat câteva măsuri, menite să-i ajute pe cei care se încălzesc în acest mod.

România secolului XXI și încălzirea gospodăriilor cu lemne

Potrivit Institutului Național de Statistică, peste 80% din locuințele din mediul rural, adică 2 700 000 de case, și o proporție și mai mare în zonele montane, folosesc lemne de foc pentru încălzire. Din păcate, în ciuda necesității de a acorda prioritate protecției mediului și conservării pădurilor, până în 2023 nu se vor putea găsi soluții alternative pentru România, sunt de părere specialiștii.

Deși prin PNRR se asuma rezolvarea situației, România „nu va interzice lemnul pentru încălzirea locuințelor„, spune ministrul Energiei Virgil Popescu într-un interviu Euractiv.

Conform datelor statistice INS, în România, aproximativ jumătate din populație utilizează lemn de foc pentru încălzire. Prin urmare, „o interzicere totală a încălzirii pe biomasă nu pare fezabilă în acest stadiu”, mai spune același Virgil Popescu.

„Nu cred că se pune problema interzicerii încălzirii cu lemne în România. Pe măsură ce dezvoltăm rețelele de distribuție a gazelor naturale, lucru pe care îl urmărim, oamenii vor vedea că este mai simplu, mai convenabil să folosești gazul pentru încălzire decât lemnul de foc”, a mai spus Virgil Popescu.

RomSilva vine în ajutorul gospodăriilor românești

În acest context, al iernii, în mai multe zone din țară RomSilva anunță intenția de a implementa așa-zisele depozite forestiere temporare şi permanente. Aceste depozite, spune RomSilva, vor deseveri ca și depozite pentru lemnele de foc, atât de necesare gospodăriilor care se încălzesc în acest mod.

„Vom încerca să realizăm şi să înfiinţăm depozite forestiere atât temporare, cât şi permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populaţiei, astfel încât accesul în fondul forestier să fie făcut doar de agenţi economici atestaţi sau de către formaţiile proprii ale Regiei prin care să fie asigurată masa lemnoasă pentru aprovizionarea acestor depozite.

Cel puţin ca idee, m-am gândit la aducerea şi apropierea lemnului din depozit către consumator, astfel încât să facem o livrare directă. Încercăm să ne adaptăm la economia de piaţă. Toate acestea au venit în perspectiva preţului de pornire al masei lemnoase pe picior din fondul forestier livrat direct către populaţie.”, declară directorul general al Regiei Naţionale de Pădurilor (RNP) – Romsilva, George Mierliţă, într-o conferinţă de presă.

România țintește 30,7% din consumul de energie în 2030

Același director RomSilva, spune că va încerca să atingă toate punctele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu privire la targetul de suprafețe, și anume 56.700, pentru înfiinţarea pepinierelor şi modernizarea celor existente la nivel național. Virgil Popescu mai spune că România va trebui să ajungă la un consum real de energie de 30,7% până în 2030, dar fără a scoate din calcul folosirea lemnului de foc la încălzirea gospodăriilor din România.

„Avem un istoric de asumare a obiectivelor și, în general, de îndeplinire a acestora. Atâta timp cât avem la dispoziție Fondul de modernizare, nu văd de ce nu am accelera procesul.

Nu suntem împotriva utilizării biomasei, ci împotriva tăierii pădurilor. Nu vom tăia pădurile pentru a face lemn de foc, dar putem folosi deșeuri de lemn, deșeuri de la alte culturi, pentru încălzire.”, declară Virgil Popescu pentru Euractiv.

Dacă se vor atinge sau nu țintele asumate în PNRR, rămâne de urmărit, cât despre cele peste 80% din locuințele din mediul rural, lemnul de foc este și astăzi, în secolul al XXI-lea, o necesitate.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro