Mesaj alarmant din Kiev al primarului: „Ne aflăm la graniţa unei catastrofe umanitare.” Știrea falsă care s-a vehiculat despre Ucraina

Mesaj alarmant din Kiev al primarului: „Ne aflăm la graniţa unei catastrofe umanitare.” Știrea falsă care s-a vehiculat despre Ucraina
Mesaj alarmant din Kiev al primarului: „Ne aflam la granita unei catastrofe umanitare”

Este a patra noapte de coșmar pentru locuitorii Kievului. Militarii ruși continuă ofensiva în încercarea de a cuceri capitala Ucrainei. Soldații armatei ruse au încercuit orașul și controlează zonele periferice. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că o evacuare a civililor nu poate fi posibilă, deoarece „toate căile sunt blocate”.

Primarul Kievului, mesaj cutremurător: „Ne află la granița unei catastrofe umanitare”

UPDATE ora 23:40: Primarul din Kiev susține că orașul său nu e înconjurat de forțe rusești. Acesta a afirmat public că știrea e falsă.

„În cursul serii, publicaţii online ruseşti au răspândit informaţii cu referire la mine, potrivit cărora Kievul ar fi fost înconjurat şi evacuarea oamenilor ar fi fost imposibilă.

Şi este ciudat că şi canalele ucrainene Telegram au început să răspândească informaţia. Nu credeţi minciunile! Aveţi încredere doar în informaţiile din surse oficiale. Împreună, vom rămâne uniţi. Ucraina va învinge!”, a declarat Vitali Klitschko într-un comunicat.

Update ora 22:22: La scurt timp după mesajul primarului orașului Kiev, pagina acestuia a fost clonată. Ambasada Ucrainei în România a postat imagini cu pagina oficială de Instagram dublată a lui Vitali Klitschko.

„Inamicul continuă să lupte nu doar cu arme, ci și cu diversiuni informaționale. În special, crearea de pagini false ale reprezentanților autorităților de la Kiev. Astăzi, pe Instagram a apărut o clonă a paginii mele oficiale. Aș vrea să subliniez: fiți atenți!”, este mesajul primarului Vitali Klitschko.

Știrea inițială:

Vitali Klitschko, primar al Kievului și fost boxer, campion mondial la categoria grea, s-a ținut de cuvânt și, alături de fratele său, Wladimir, a pus mâna pe armă și s-a alăturat forțelor militare ucrainene în lupta contra armatei ruse.

„Nu am altă variantă, trebuie să fac asta. Voi lupta! Cred în Ucraina, cred în ţara şi oamenii mei”, spunea Vitali Klitschko, zilele trecute, potrivit The Guardian.

Armata rusă a reușit să ajungă la porțile Kievului, însă până acum nu a putut da asaltul decisiv datorită ripostei exemplare a ucrainenilor. Soldații luptă eroic, iar în confruntare s-au alăturat chiar și civilii care, pe lângă armele primite de la autorități, au confecționat și sticle cu cocktail molotov.

Lumea este însă îngrijorată că în cele din urmă capitala Ucrainei va cădea sub asediul trupelor rusești. Este solicitat în continuare ajutor militar din partea țărilor occidentale pentru a face față atacului rușilor. Primarul Kievului a declarat pentru Asciated Press că în oraș continuă starea de asediu și a avertizat că nu se știe cât vor mai rezista.

Ne aflăm la granița unei catastrofe umanitare. În acest moment avem electricitate, avem apă și încălzire în casele noastre. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimente și medicamente.

De aceea, mesajul pentru toată lumea este: susțineți Ucraina! Împreună suntem puternici!

Ficare ucrainean este mândru că este independent, mândru că este ucrainean și suntem mândri că avem propria noastră țară.”, a spus Vitali Klitschko.

Wladimir Klitschko: „Poporul ucrainean a ales democrația”

Fratele lui Vitali Klitschko, Wladimir, și el fost campion mondial la box la categoria grea, s-a alăturat forțelor militare ucrainene. Este rezervist în armata Ucrainei, de la începutul acestei luni, iar dragostea pentru ţara sa l-a obligat să o apere.

Wladimir Klitschko susține că Ucraina este o țară democratică, însă pentru a apăra democrația, cetățenii ei trebuie să se implice. Așadar, fostul campiona mondial la box le-a cerut acestora să ajute armata ucraineană la apărarea valorilor democratice.

Poporul ucrainean este puternic. Şi va rămâne fidel cu sine în acest calvar teribil prin care trece. Suntem un popor care tânjeşte după suveranitate şi pace. Un popor care îi consideră pe ruşi fraţii săi.

Poporul ucrainean a ales democraţia. Dar democraţia este un regim fragil. Democraţia nu se poate apăra singură; are nevoie de voinţa cetăţenilor, de angajamentul tuturor. Practic, nu există democraţie fără democraţi”, a scris Wladimir Klitschko pe pagina sa de Twitter, după ce Rusia a invadat Ucraina.